Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

01 Juli 2020 - Zuid-Korea (Bijgewerkt op 19 April 2024)

9 redenen waarom je naar Zuid-Korea moet reizen

Terug
Portret Nathalie de Leeuw
Nathalie de Leeuw

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Ingesloten op een schiereiland onder Noord-Korea tussen de wereldmachten China en Japan, ligt Zuid-Korea verscholen. Omdat het land minder vaak in het nieuws komt en een stuk kleiner is dan de omringende landen, is het ook wat onbekender. Het is in Nederland vooral bekend vanwege enkele grote technologiereuzen, automerken en natuurlijk het WK voetbal met Guus Hiddink in 2002. Het is hierdoor minder in the picture als bestemming voor een vakantie. Volledig onterecht vind ik. Zuid-Korea, of de Republiek Korea zoals het land officieel heet, heeft werkelijk alles te bieden. Of je nu op zoek bent naar een moderne grote stad, eeuwenoude schatten, prachtige natuur of een tropisch eiland. Je vindt het er allemaal. In deze blog een overzicht met 9 uitstekende redenen om er eens naar toe te gaan.

1. Temple Stay

Van oorsprong is het boeddhisme het belangrijkste geloof in Zuid-Korea. Het christendom is echter vandaag de dag het meest gepraktiseerde geloof en daarmee is het land uitzondering op de regel in Azië. Alleen in Oost-Timor & de Filipijnen is een groter percentage christenen te vinden. Het bezoeken van een kerk is eenvoudig en alleen in Seoul zijn al honderden kerken, van groot tot klein, te vinden. Ook tempels vind je er in overvloed. Maar wil je echt een goede inkijk krijgen in het leven van een boeddhistische monnik, ga dan 24 uur in een tempel leven. Zo’n ‘tempel stay’ is een werkelijk unieke belevenis. Je leert er de gebruiken, het mediteren en eet samen met de monniken de traditionele (vegetarische) maaltijd. In 24 uur leer je veel over het boeddhisme, maar krijg je ook de kans jezelf te leren kennen. Niet alleen tijdens het bidden om 4 uur ’s ochtends maar ook wanneer je 108 buigingen moet maken tijdens het bidden van een soort rozenkransgebed. Een buiging in een Zuid-Koreaanse tempel wil overigens zeggen dat je op je knieën gaat, vervolgens je handen boven je hoofd legt en languit strekt op de grond. Vervolgens weer overeind en dan nog 107 keer te gaan. Ik kan je verzekeren dat je daarna elastieke benen hebt, maar ook een prachtige herinnering.

Wanneer je na 24 uur eindelijk je telefoon weer aanzet en terug gaat naar het gewone leven dan weet je dat de ervaring echt uniek is geweest. Tenzij je daadwerkelijk van plan bent een monnik te worden in Zuid-Korea; zoiets maak je nooit meer mee.

2. Kersenbloesem

In een eerdere blog schreven we al wat de kersenbloesem in Japan zo uniek maakt. Ook in Zuid-Korea kun je dit natuurfenomeen in al haar pracht aanschouwen. Ook hier vinden namelijk speciale cherry blossom festivals plaats op het moment dat de bloesem op haar mooist is. Meestal is dit begin april, al is dit afhankelijk van het weer natuurlijk. Ver hoef je niet te reizen, want alleen al in Seoul zijn meerdere hotspots. Eén daarvan is het eiland Yeouido op de Han rivier, midden in de stad. Hier staan dus niet alleen de hoogste wolkenkrabbers, maar ook de mooiste kersenbomen van de stad. Voor een meer traditionele ervaring reis je door naar het zuiden naar Jinhae, vlakbij Busan. Gedurende 10 dagen zijn hier parades en optredens, allemaal in het teken van de bloesem. Ben je juist op zoek naar een sportieve uitdaging? Doe dan mee aan de Gyeongju Cherry Blossom Marathon.

3. Goed bereikbaar

Zuid-Korea is ongeveer even groot als IJsland (2,5 keer zo groot als Nederland) en uitstekend te bereizen vanwege de geweldige infrastructuur. Je kiest tussen bus, metro en trein waarmee je zo’n beetje iedere stad kunt bereiken.  Doordat er ook hogesnelheidstreinen tussen de grote steden rijden, ben je nooit lang onderweg. De wegen zijn trouwens ook prima. Maak een  selfdrive en ga zelf met een huurauto op pad door Zuid-Korea. Wil je naar de eilanden dan zijn binnenlandse vluchten of ferry’s een ideale oplossing.

Zuid-Korea is bovendien uitstekend te bereiken, zowel vanuit Nederland als de omringende landen (met uitzondering van Noord-Korea). In ruim 14 uur ben je vanaf Schiphol in Seoul met een rechtstreekse vlucht. Wil je wat geld besparen, kies dan voor een vlucht inclusief overstap. Al ben je dan natuurlijk een paar uur langer onderweg. Of vaar met de ferry vanuit Busan in een paar uur naar Fukuoka in Japan. Ook de grote steden elders in Azië hebben prima verbindingen met het land. Combineer je reis naar Zuid-Korea met bijvoorbeeld Taiwan of Vietnam.

4. Gangnam Style / K-pop

Totdat PSY eind 2012 de hitlijsten bestormde met zijn Gangnam Style was Koreaanse popmuziek nog relatief onbekend in Nederland. Inmiddels is de muziek niet meer weg te denken en groeit nog ieder jaar de populariteit van de K-pop (Koreaanse pop). Concerten van populaire bands als BTS en Blackpink zijn in no-time uitverkocht wanneer ze op hun wereldtournee naar Nederland komen.

In de grote steden in Zuid-Korea leeft K-pop enorm en je hoort het overal in winkels, restaurants of karaoke bars. Maar je ziet het ook aan de hippe kleding van de jeugd op straat. Overigens is Gangnam een wijk in Seoul die bekend staat om zijn plastische chirurgie, waar het liedje dus over gaat. Wil je écht K-pop van dichtbij meemaken, bezoek dan een hologram concert. Deze vinden bijna dagelijks plaats in de hoofdstad en zijn stukken goedkoper dan kaartjes voor de echte concerten. Tijdens zo’n hologram concert zie je de artiesten virtueel met videobeelden op het podium alsof ze er echt zijn. De sfeer in de zaal is er absoluut niet minder om!

5. De hoofdstad Seoul

Een van de redenen om naar Zuid-Korea te reizen is Seoul. Niet alleen omdat het de grootste stad van het land is. Ook niet omdat deze het best bereikbaar is of omdat het Changdeok Paleis mogelijk nóg imposanter is dan de Verboden Stad in Beijing.

Seoul is een stad als geen ander en één van de leukste steden in Azië (vind ik) om heerlijk door te dwalen. Ideaal ook voor een stedentrip bijvoorbeeld. Iedere wijk heeft zijn specifieke sfeer of bouwstijl en op iedere straathoek verbaas je je over de hypermoderne architectuur of juist een oude tempel of mooi stadspark. De stad is prachtig groen en overal zie je mensen fietsen of wandelen langs de Han Rivier. Eigenlijk zou ik alleen voor deze stad al een lijst kunnen maken met redenen om te bezoeken. Om het kort te houden: Seoul is gewoon echt een stad die je beleefd moet hebben.

6. De DMZ

Er zijn maar weinig plaatsen ter wereld waar de (wrede) geschiedenis zo zichtbaar is als in Zuid-Korea. In Vietnam bezoek je de Cu Chi Tunnels en in Cambodja de Killing Fields. De DMZ past ook zeker in dit rijtje. De gedemilitariseerde zone op de grens tussen Noord- en Zuid-Korea is ontstaan na de wapenstilstand tussen beide landen in 1953. Sindsdien is het zelden voorgekomen dat mensen de grens hier overstaken. Een bezoek aan deze historische grens brengt je onder meer langs de blauwe barakken, waar Donald Trump nog een ontmoeting had met zijn Noord-Koreaanse ambtgenoot. Ook bezoek je infiltratietunnels en uitkijkpunten om een blik te werpen op het mysterieuze noorden. Ook elders in het land vind je de littekens van een wrede oorlog terug. Zo zijn op het kerkhof van de Verenigde Naties in Busan de graven van 117 Nederlanders die omkwamen tijdens de Koreaanse oorlog. Het oorlogsmuseum in Seoul laat uitgebreid de geschiedenis van de oorlog zien. 

Hoewel dit geen ‘gezellig’ uitje is, is het wel dé manier voor een levendige geschiedenisles. Eentje die je voor altijd bij je zult dragen en je beter leert begrijpen wat er zo’n 70 jaar geleden heeft plaatsgevonden op het schiereiland.

7. Jeju Island

Het ultieme vakantiegevoel krijg je meestal bij een mooie blauwe zee, prachtig weer, een mooi zandstrand én een heerlijke cocktail in je hand. Ook dit kan in Zuid-Korea en wel op het vulkanische Jeju Island. Het kleine eiland is ontstaan uit vulkanisch gesteente en heeft veel meer te bieden dan alleen prachtige stranden. Ook de hoogste berg van het land, genaamd Hallasan, beklim je hier tijdens een actieve dagtocht. Klaar om te ontspannen? Stop dan bij een van de stranden. Volop keuze. Genoeg kans om rustig alleen bij te komen van de klim.

Wie meer wil weten over het eiland, kan onder de grond in de grotten leren hoe het eiland tot stand gekomen is. Het stenenmuseum is één van de favorieten van bezoekers. Je leert hier namelijk niet alleen hoe stenen ontstaan, maar ook over hoe stenen een belangrijke rol spelen in de geschiedenis van het eiland. Zo zie je stenen die verwerkt zijn tot standbeelden om de lokale goden te aanbidden, deze doen nog het meest denken aan de mysterieuze beelden op Paaseiland.

8. Eten in Zuid-Korea

Voor goed eten en drinken ben je ook in Zuid-Korea op de juiste plek. Laat je elke dag verwennen met een heerlijke bibimbap bijvoorbeeld. Dit is witte rijst gemengd met heerlijke verse groente, wat vlees of ei en een zoet pittig sausje erdoorheen. Bibimbap krijg je in een heet pannetje en je moet het zelf nog lekker door elkaar roeren voor je het gaat eten. Ook Koreaanse barbecue is onmisbaar tijdens een rondreis. Het is een soort combinatie van gourmetten zoals wij dat kennen en echte barbecue. Zover wij weten is dit ook de enige maaltijd waarbij de schaar een functie heeft in de keuken om het vlees te ‘snijden’. Nadat het lekker gemarineerde vlees goed doorbakken is, vouw je het in een blaadje sla, sausje erbij, wat knoflook of verse kruiden en een beetje Kimchi en smullen maar! Kimchi is overigens hét nationale gerecht van Korea en bestaat uit gefermenteerde groente. Koreaanse gerechten kunnen erg pittig zijn, dus proef altijd eerst een klein hapje om er 100% zeker van te zijn dat het niet te pittig is.

Bij een maaltijd hoort natuurlijk ook wat te drinken. Koreanen drinken graag Soju, een Koreaanse variant op wodka. Ook Makgeolli staat vaak op tafel, dit is rijstwijn maar als je het drinkt heeft het meer weg van een frisdrank met een beetje alcohol erin.

Verder zijn de Koreanen gek op thee. Dit merk je vooral wanneer je in het zuiden in de omgeving van Boseong bent. Hier zijn de grootste theeplantages van het land. Een betere plaats om foto’s voor Instagram te maken zul je niet snel vinden.

9.  Nationale Parken

Je hebt de beelden van de Olympische Winterspelen (2018) in Zuid-Korea misschien nog in het geheugen. Als je goed hebt opgelet herinner je je dat het in de omgeving van Pyeongchang behoorlijk bergachtig is. En dat is niet alleen daar het geval.

Zuid-Korea heeft maar liefst 22 nationale parken, waarvan er 17 in de bergen liggen. Het oudste en bekendste is Jirisan National Park in het zuiden. Hier kun je de hoogste berg (ruim 1900 meter hoog) van het Zuid-Koreaanse schiereiland beklimmen. Maar of je nu de top wilt bereiken of gewoon een mooie bergwandeling wilt maken, je krijgt altijd wel gezelschap van enthousiaste Koreaanse wandelaars. Vooral in de weekenden trekken de Koreanen graag met z’n allen de natuur in. En de ervaring van een zonsopkomst vanaf de top van een berg en dan een selfie maken, is voor elke Koreaan een topbeleving.

Het noordoostelijke Seoraksan National Park heeft grillige rotspartijen, bossen en snelstromende rivieren. Ook het centraal gelegen Songnisan National Park is heerlijk om te voet te verkennen. In bijna alle nationale parken vind je ook de mooiste boeddhistische tempelcomplexen, omringd door de natuur. Zo ligt de beroemde tempel Haeinsa midden in het dichtbeboste Gayasan National Park, dat vooral in de herfst prachtig kleurt. Op die manier kun je een verblijf in een tempel, altijd goed combineren met een wandeling in de natuur.

In alle nationale parken kun je kiezen uit vele keurig onderhouden wandelpaden, soms met trapjes en al, dus verdwalen is moeilijk. Alle nationale parken zijn goed bereikbaar over de weg, het handigst per (huur)auto of anders per bus. De beste tijd om nationale parken te bezoeken is in het voorjaar (april-mei) een in de herfst (oktober-november).

Uiteraard zijn er nog veel meer redenen om een vakantie naar Zuid-Korea te boeken. Wij als experts kunnen je er echt alles over vertellen. Neem dus telefonisch of per e-mail contact met ons op voor een vrijblijvende offerte op maat. Wie weet beklim jij komend jaar de hoogste toppen van het land of maak je nieuwe Koreaanse vrienden tijdens een heerlijke BBQ in één van de hipste wijken van Seoul!

Reisexpert

Ik werk al heel wat jaren bij VNC Asia Travel. Mijn passie is uiteraard reizen door Azië en ik krijg vooral een kick van mooie spots fotograferen, gek doen met de lokale bevolking en leuke excursies proberen. Ik vind het heerlijk om na een reis door Azië mijn persoonlijke ervaringen over te brengen aan klanten en ze enthousiast te maken voor een bestemming.

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

15 Maa 2017 - Zuid-Korea

Traditionele temple stay in Zuid-Korea

In de maand september hebben we met z'n tweeën ruim dri Lees verder

18 Jan 2018 - Zuid-Korea

Per huurauto door Zuid-Korea

Om het maximale uit onze reis door Zuid-Korea te halen was e Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.