Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

09 Mei 2017 - Sri Lanka en Myanmar

Reizen met de trein door Sri Lanka en Myanmar

Terug
Portret Nathalie de Leeuw
Nathalie de Leeuw

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Reizen met de trein, het heeft iets romantisch en authentieks. Onze reisexperts zijn er in ieder geval gek op en delen hun reiservaringen maar al te graag. Azië heeft natuurlijk ook wel aardig wat legendarische ritten op haar naam staan, denk bijvoorbeeld aan de Trans Siberië Express. Daar gaan we ongetwijfeld een andere keer over vertellen, voor nu is het Sri Lanka en Myanmar waar onze reisexperts mooie herinneringen aan over hebben gehouden.

Door de bergen en langs theeplantages in Sri Lanka
Reizen met de trein door Sri Lanka is een hele ervaring maar wel een hele leuke ervaring. De treinreis van Kandy naar Ella of omgekeerd is één van de mooiste treinreizen en een must-do voor elke Sri Lanka reiziger. Het zijn nogal wat uurtjes in de trein als je het hele traject wil doen. Aan te raden is om een gedeelte van het traject af te leggen. Het mooiste traject is tussen Nuwara Eliya en Ella. Vertraging is hier niet vreemd dus geduld is een schone zaak. De gids gaat een treinkaartje voor me kopen en ik kijk mijn ogen uit op het perron. Wat sjouwen ze toch allemaal mee? Zakken rietsuiker tot hele kledingkasten zie ik voorbij komen. De gids komt teleurgesteld naar me toe. Hij heeft alleen nog maar een treinkaartje kunnen bemachtigen voor de eenvoudigste klasse. Het toeristengedeelte met panoramische ramen is al helemaal bezet.

Later ben ik hier juist heel erg blij mee want ons treinstel zit vol met Sri Lankanen die een dagje uit zijn en we hebben de leukste gesprekken. Ik mag gezellig mee eten van de zelf bereide lunch en ik word uitgebreid ondervraagd over mijn reis door Sri Lanka. Wat doet zo’n blonde dame nou alleen reizend door Sri Lanka? Onderweg is het uitzicht werkelijk fantastisch. Mooie vergezichten over de theeplantages wisselen zich af met bergen in de mist. Mijn fotocamera heeft moeite mijn tempo van foto’s maken bij te houden. Watervallen, dames die thee aan het plukken zijn en kinderen die over het spoor lopen, onderweg naar school. Mensen hangen aan en uit de trein en werkelijk ALLE kinderen die langs het spoor staan, zwaaien en verblijden ons met een grote glimlach. Als we weer een tunnel uitkomen is het uitzicht nog mooier dan daarnet. Na een paar uur treinen kom ik aan op mijn eindbestemming. Mijn gids heeft met de auto, inclusief mijn bagage, het traject afgelegd en staat me zwaaiend weer op te wachten. Wat een luxe dit. Ik heb inmiddels heel wat treinreizen gemaakt in de wereld maar dit is met stip de mooiste die ik ooit gedaan heb.

Door reisexpert Nathalie

Per trein door het ongerepte Myanmar
In verschillende Zuidoost-Aziatische landen reisde ik per trein. In Maleisië van Kuala Lumpur naar Singapore, in Vietnam naar het noordelijke Sapa en in Thailand door het hele land. De meest bijzondere treinreis maakte ik in Myanmar. Na een tweeweekse rondreis langs het Inle meer, Mandalay en Bagan reisde ik per nachttrein terug van Bagan naar Yangon. Na een vertraging van circa twee uur stapte ik in het begin van de avond aan boord. De trein zelf was verre van bijzonder. Houten banken in de tweede klasse en vier-persoons slaapcabines in de eerste klasse. Geen luxe, maar vooral erg functioneel ingericht. Ik deelde mijn slaapcabine (twee stapelbedden en een toiletruimte) met nog twee Aziatische reizigers. Ongeveer een half uur na vertrek minderde de trein vaart en begonnen er mensen buiten met de trein mee te rennen. Met gebaren en geschreeuw werd ons duidelijk gemaakt dat ons diner werd ‘geserveerd’. Door een schuifraam werd ons een kartonnen take-away box aangegeven met daarin een hoopje rijst, een stuk kip en wat groenten. De zon ging langzaam onder terwijl ik genoot van het prachtige uitzicht en mijn diner. In de nacht probeerde ik wat te slapen, maar de warmte (er was geen airconditioning) maakte dit erg moeilijk. In de ochtend reden we langzaam door de buitenwijken Yangon binnen. 

Wat deze treinreis voor mij bijzonder maakte, was niet de trein of de rit zelf, maar de authenticiteit die ik heb mogen zien van het bijzondere Myanmar. Toen ik aan boord van de trein stapte, viel het al op dat ik de enige blanke reiziger was. Onderweg stopte de trein vaak, meestal in kleine dorpjes, waar men blijkbaar nooit een ´wit´ persoon had gezien. Mensen wezen naar mij, keken vol verbazing en kinderen kwamen mijn hand vast houden. Dit was totaal nieuw voor mij. De treinreis door dit ongerepte gebied heeft mij laten realiseren hoe bevoorrecht ik mezelf mag voelen, om jaarlijks op reis te mogen gaan en zo andere culturen te ontdekken.

Door reisexpert Ilja

Uiteraard zijn er meer trajecten uit te lichten. Wil je meer weten over treinreizen door Azie, dan vertellen onze reisexperts er graag alles over!

Reisexpert

Ik werk al heel wat jaren bij VNC Asia Travel. Mijn passie is uiteraard reizen door Azië en ik krijg vooral een kick van mooie spots fotograferen, gek doen met de lokale bevolking en leuke excursies proberen. Ik vind het heerlijk om na een reis door Azië mijn persoonlijke ervaringen over te brengen aan klanten en ze enthousiast te maken voor een bestemming.

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

19 Okt 2016 - Myanmar

Ballonvaart Bagan

Het is nog donker als ik word opgehaald. Zoals altijd ben ik Lees verder

12 Jan 2017 - Sri Lanka

Jaffna, het onbekende noorden van Sri Lanka

Samen met mijn collega Claudia ben ik uitgenodigd om af te r Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.