Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

19 Okt 2016 - Myanmar

Ballonvaart Bagan

Terug
Portret Ilja Wilmer
Ilja Wilmer

Weet veel over: Japan, Myanmar, Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië, Singapore

Het is nog donker als ik word opgehaald. Zoals altijd ben ik ruim op tijd; ik hou er niet van om te laat te komen. De chauffeur denkt daar echter anders over. Ik kijk elke tien seconden op mijn horloge, maar zie nog geen lichten in de verte. Schiet nou op, ik kan niet meer wachten!

Ruim een jaar geleden plande ik mijn reis door Zuidoost-Azie, van Cambodja naar Laos en van Vietnam door naar Myanmar. In zes weken tijd wilde ik zo veel mogelijk doen en zien van deze prachtige bestemmingen. Maar zoals bij elke reis moesten er keuzes worden gemaakt. Een van de dingen die ik erg graag wilde doen was een ballonvaart maken over de tempelvlakte van Bagan in Myanmar.

Eindelijk, daar zie ik lichten in de verte. Langzaam komen de lichten, maar ook veel lawaai, dichterbij. Zou er iets aan de auto mankeren? Binnen enkele seconden remt het gevaarte en stopt recht voor mijn neus. Wat leuk, ik word opgehaald met een ouderwetse schoolbus!

Zonsopgang
Na een klein half uurtje rijden komen we aan bij een enorme grasvlakte. Onderweg heb ik kennis gemaakt met mijn groep, een aantal gezellige fotografen uit Australië. We klimmen uit de bus en worden hartelijk verwelkomd door Mike, onze ballonvaarder. Op de grasvlakte liggen diverse ballonnen klaar om opgeblazen te worden. Mike geeft ons alle veiligheidsinstructies en vertelt wat ons te wachten staat. Opletten en luisteren is een must. Wie de aanwijzingen en instructies van Mike niet opvolgt, gaat niet mee de lucht in. Dat is duidelijk. Ik vind het prettig dat er professioneel te werk wordt gegaan. Naast dat ik er veel zin in heb, is het toch ook wel een beetje spannend!

Ondertussen worden de ballonnen opgeblazen en komen langzaam overeind. Er worden petjes uitgedeeld tegen de warmte op je hoofd. Dat zal wel meevallen, denk ik bij mezelf. Ook onze ballon komt langzaam omhoog, terwijl ongeveer tien Burmezen Mike helpen de mand rechtop te krijgen. Hij staat!

Om de beurt klimmen we aan boord. Het vuur gaat vol open en dan gaan we. Terwijl we langzaam stijgen komt ook de zon op. Wauw, wat een prachtig gezicht!

Adembenemend
In enkele minuten zweven we boven de prachtige tempelvlakte van Bagan. Het is precies zoals het staat afgebeeld op de meest prachtige plaatjes in folders. De Australische fotografen in mijn mand zijn druk in de weer met het instellen van hun camera’s. Ik kijk alleen en geniet volop. Minuten lang kijk ik mijn ogen uit en kan ik niet stoppen met glimlachen. Alle tempels die ik de afgelopen dagen heb bezocht in Bagan drijven onder me voorbij. Dhammayangyi, Ananda, in de verte Sulamani en de Shesandaw pagoda vanwaar ik gisteravond de zonsondergang heb gezien. Adembenemend!

Langzaam drijven we van het oude Bagan, langs de rivier af, naar het nieuwe gedeelte. Ballonvaarder Mike houdt het vuur goed in de gaten. Het petje dat we bij aankomst kregen blijkt toch nodig te zijn. Als Mike gas bij geeft, kan de temperatuur flink stijgen.

Ik besluit toch wat mooie plaatjes te schieten. Uiteraard wil ik dit prachtige moment later nog eens terug kunnen kijken. Langzaam dalen we en vliegen we op enkele meters van de tempels. Een groot grasveld aan de rivier komt steeds dichterbij. Mike roept dat we klaar zijn om te landen. Iedereen neemt plaats en wacht rustig tot we op de grond staan. Bijna kantelt onze mand om, maar de behulpzame Burmese collega’s van Mike houden de mand staande. Eén voor één klimmen we uit de mand. De enorme rode ballon verliest zijn ronde vorm en valt langzaam neer op het gras.

Champagne
Wat een fantastische ochtend. Samen met mijn groep geniet ik na met een glas champagne en een Burmees plakje cake. Terwijl het team van Mike de ballon demonteert, kletsen we na over de prachtige uitzichten die we zojuist hebben gezien. De fotografen tonen hun panoramafoto’s. Ik zit, drink, luister en geniet. Dit is zeker een van de mooiste dingen die ik ooit heb gedaan.

Onderweg terug in de oude schoolbus realiseer ik me dat de dag pas net begonnen is. Ik heb nog een hele dag om Bagan te verkennen. Vanavond vertrek ik per nachttrein naar Yangon. Waarschijnlijk zal ik de hele nacht dromen over het uitzicht dat ik heb gezien vanuit de luchtballon. 

Op 24 augustus 2016 is Myanmar getroffen door een krachtige aardbeving van 6,8 op de schaal van richter. Een groot deel van de tempels en pagodes in Bagan heeft hierdoor beschadigingen opgelopen. Sommige tempels zijn tijdelijk gesloten voor bezoekers, maar er wordt hard gewerkt aan de wederopbouw van het prachtige gebied. Desalniettemin blijft deze prachtige plek een bezoek meer dan waardig.

Reisexpert

Tijdens mijn HBO-opleiding Management Toerisme deed ik mijn afstudeerstage en onderzoek bij VNC Asia Travel. Daarna mocht ik het team komen versterken en reisde ik in Azië in o.a. Japan, Laos, Cambodja, Myanmar en Vietnam. Ik heb een passie voor de Aziatische cultuur en help je graag bij het samenstellen van je op maat gemaakte reis. 

Weet veel over: Japan, Myanmar, Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië, Singapore

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

23 Aug 2016 - China

Te gast bij de Hakka een bevolkingsgroep in China

Op uitnodiging van de luchtvaartmaatschappij Xiamen Airlines... Lees verder

09 Mei 2017 - Sri Lanka en Myanmar

Reizen met de trein door Sri Lanka en Myanmar

Reizen met de trein, het heeft iets romantisch en authentiek... Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.