Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

23 Aug 2016 - China

Te gast bij de Hakka een bevolkingsgroep in China

Terug
Portret Nathalie de Leeuw
Nathalie de Leeuw

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Op uitnodiging van de luchtvaartmaatschappij Xiamen Airlines mag ik een kijkje nemen in de Chinese provincie Fujian. Deze provincie ligt aan de zuidoostkust van China, niet ver van Taiwan. Na een vlucht van ongeveer twaalf uur land ik in de grote stad Xiamen vanwaar we direct door reizen naar Yongding. Na een busrit van drie uur kom ik aan in Yongding.

De Hakka en hun tolou
In Yongding wonen de Hakka. Dit is een bevolkingsgroep met een geheel eigen taal en cultuur. Traditiegetrouw bouwen zij de tulou. Tulou zijn grote (meestal) cirkelvormige gebouwen gemaakt van aangestampte aarde. De dikke muren doorstaan aardbevingen en de aarde werkt klimaat regulerend, de karakteristieke huizen zijn verkoelend in de zomer en isoleren als het koud is. De tulou dienden vroeger als bescherming tegen vijanden en plunderaars. Al eeuwenlang wonen hier hele dorpsgemeenschappen samen. De tulou zijn drie tot vijf verdiepingen hoog en er kunnen wel 80 families in een tulou wonen. Sinds 2008 staan ze op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Vier gerechten en een soep
Ik kijk al jaren uit naar een bezoek aan dit gebied, eindelijk is het zover! De eerste stop is bij het uitzichtpunt bij de Tianluoken Tulou. Hier geniet ik van een prachtig uitzicht over verschillende Hakka huizen en de omgeving. De vier ronde tulou zijn gegroepeerd om een vierkante tulou en vormen samen een wel heel bijzonder tulou cluster. Dit cluster kreeg als bijnaam ‘vier gerechten en een soep’. Het zijn enkele van de meest indrukwekkende en goed bewaard gebleven Hakka-huizen. We wandelen naar beneden om een kijkje te nemen.

Het dagelijkse leven
Via een grote toegangspoort stap ik de tulou binnen en kom direct op de grote binnenplaats terecht. Wat een enorm gebouw! In het midden van de tulou draai ik eerst een paar keer in de rondte om dit enorme gebouw in mij op te nemen. Houten veranda’s omzomen elke verdieping die weer door middel van houten trappen met elkaar verbonden zijn. Het is een gezellige bedoening met spelende kinderen, vrouwen die aan het koken zijn en leuke zitjes waar oude mannen een spelletje Mahjong aan het spelen zijn. Ik mag van de gids een rondje lopen zolang het met respect is naar de bewoners en het gebouw. Ik werp wat korte blikken in de woonvertrekken, de kamertjes die ik zie zijn klein en gezellig. De meeste woonvertrekken zijn rijk beschilderd met gelukbrengende motieven.

De volgende ochtend staat een bezoek aan de Hongkeng Tulou op het programma. Deze tulou heeft een zeer hoge concentratie van grote en kleine aarden Hakka-bouwwerken en ligt langs de oevers van een rivier. Samen met de omringende bergen en valleien levert dit een bijzonder idyllisch landschap op. Het is redelijk toeristisch opgezet, maar nog steeds een heerlijke plek om rond te wandelen en kennis te maken met de Hakka. Op mijn gemak slenter ik langs de rivier en neem een kijkje bij de verschillende tulou. De gids neemt me mee, ik ben uitgenodigd voor een drankje bij een gastenverblijf in één van de tulou! De kamers zijn eenvoudig, maar wat een geweldige plek om te verblijven! De kleine binnenplaats wordt omringd door rode lampionnetjes en de familie die het gastenverblijf runt vertelt enthousiast over de geschiedenis van het gebouw.

Ik zou graag willen blijven voor het avondeten maar deze korte reis door het tulou gebied zit er voor mij helaas alweer op. Ik neem me voor om hier tijdens een volgende rondreis China nog eens terug te komen om op mijn gemak dit prachtige en uitgestrekte gebied te verkennen.

Reisexpert

Ik werk al heel wat jaren bij VNC Asia Travel. Mijn passie is uiteraard reizen door Azië en ik krijg vooral een kick van mooie spots fotograferen, gek doen met de lokale bevolking en leuke excursies proberen. Ik vind het heerlijk om na een reis door Azië mijn persoonlijke ervaringen over te brengen aan klanten en ze enthousiast te maken voor een bestemming.

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

01 Maa 2017 - Tibet

Op avontuur in Tibet, letterlijk en figuurlijk adembenemend

In juli 1994 ben ik bij VNC Asia Travel komen werken als rei Lees verder

06 Jul 2017 - Vietnam en Japan

Van Vietnamese spring roll tot Japanse sushi roll

Dumplings, roti, curry, noodles… allemaal gerechten d Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie