Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

12 Januari 2017 - Sri Lanka

Jaffna, het onbekende noorden van Sri Lanka

Terug
Portret Nathalie de Leeuw
Nathalie de Leeuw

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Samen met mijn collega Claudia ben ik uitgenodigd om af te reizen naar Sri Lanka. We zijn allebei eerder op Sri Lanka geweest maar nog nooit in het noordelijke gedeelte. We kijken dan ook enorm uit naar deze reis. Wat zullen we er aantreffen? Hoe is de sfeer? En vooral belangrijk: is het wel interessant genoeg voor toeristen? We zijn benieuwd!

Terug in de tijd
Tussen 1983 en 2009 heeft er een burgeroorlog in Sri Lanka gewoed tussen de Tamil Tijgers, de militaire organisatie van de Tamils die een eigen staat willen, en de Srilankese regering. De burgeroorlog eindigde in mei 2009, toen de Tamils door het Srilankese leger verslagen werden. Hierdoor is het jarenlang niet mogelijk geweest voor toeristen om het noordelijke Jaffna te bezoeken, het gebied van de Tamils. 

Fietsen en vele andere Nederlandse invloeden
In Anuradhapura stappen we op de trein richting Jaffna. Het is nog maar een jaar geleden dat de Queen of Jaffna Express haar diensten heeft hervat. Onderweg zien we vooral veel jungle en het laatste stuk is erg waterrijk. Na een reis van drie uur komen we aan in Jaffna. We worden opgewacht door een Tamil gids die hier vandaan komt. Onze andere gids is samen met onze bagage in zijn auto onderweg hier naar toe. Na een korte stop bij ons hotel worden we naar een klein restaurant gebracht voor de lunch. De heerlijke lunch bestaat uit verschillende curries en de beroemde Jaffna lagune krab. Deze specialiteit is zeer gewild en wordt op heel Sri Lanka gegeten en zelfs naar Singapore geëxporteerd. Het smaakt echt heerlijk en ondertussen leren we de gids een beetje kennen.

Na de lunch is het tijd voor een fietstocht. Net als we op de fiets willen stappen begint het te regen. Het is geen kleine bui maar een hoosbui die de rest van de fietstocht aanhoudt. Erg jammer want Jaffna heeft mooie en interessante bezienswaardigheden. Gelukkig houden we de lol er in en lachen we heel wat af tijdens het fietsen. We geven de hoop maar op dat er ook maar iets droog blijft. Een bijzondere stop is bij de Nallur Kandaswany tempel. De grootste Hindu tempel van noord Sri Lanka. We wonen het gebed bij en stappen daarna weer op de fiets. Nog snel even kijken bij het Nederlandse fort en dan zit de tour erop. Al met al hebben we bijna drie uur (door de regen) gefietst. 

De volgende dag staat er een bijzondere excursie op het programma; een bezoek aan het eiland Delft. Delft kent een rijk koloniaal verleden. Vanaf 1658 maakten de Nederlanders er de dienst uit totdat in 1796 het eiland in handen kwam van de Britten.  Het weer ziet er goed uit vanuit onze hotelkamer. Hopelijk blijft het droog vandaag. We vertrekken om 06.30 uur met onze twee gidsen naar de pier. Een rit van anderhalf uur, wat een mooie tocht! Het is een weg met aan beide kanten water en overal vogels. In bepaalde maanden blijken hier zelfs flamingo's voor te komen. We passeren drie eilandjes voordat we bij de pier aankomen. Ik had graag even gestopt om rond te lopen op de eilandjes. 

Er vertrekken twee boten in de ochtend naar Delft. Deze gratis ferry is bedoeld voor de lokale bewoners en die krijgen dan ook voorrang op de toeristen. De toeristen mogen als laatste aan boord, als er nog plek is. In de nabije toekomst zullen er meer boten beschikbaar komen. In een uur varen we naar Delft. Er staat een gemotoriseerde driewieler op ons te wachten. Het eiland is verder auto vrij en er wonen 4500 mensen. Overal zien we muren gebouwd van brokken koraal en er groeit overal aloë vera. Het is eiland is 43m2 groot. We crossen over het eiland en maken interessante stops. Een bekende bezienswaardigheid hier is het Nederlandse fort gemaakt van koraal. Erg bijzonder! Het koraal groeit hier zelfs uit de grond. Er zijn vele Nederlandse invloeden te vinden zoals een oude paardenstal, een ziekenhuis en natuurlijk het fort. Opeens ziet de gids flamingo's in de verte. Van een afstand zien we een hele kolonie van deze sierlijke, statige vogels! Het eiland staat vooral bekend om de wilde paarden die we uiteraard ook tegen komen.

We eten bij een lokale familie thuis. Een heerlijke lunch met veel vis en de beroemde krab. Het is weer heerlijk! Ondertussen blijft het ook vandaag regenen en zelfs onweren. Geen goed vooruitzicht voor de bootreis terug. We nemen de eerste boot van 14.30 uur en we zijn blij als we weer op het vaste land staan.


Noord Sri Lanka is twee fans rijker!
 
Onze twee dagen in Jaffna zitten er op en ondanks de regen kunnen we alleen maar tot de conclusie komen dat ons bezoek meer dan de moeite waard is geweest. Het is écht een ander stukje Sri Lanka en een toevoeging voor elke Sri Lanka reis. De sfeervolle stad Jaffna heeft veel te bieden en is zeer goed per fiets te verkennen. Met een goede gids is het een ontzettende leuke manier om de stad te verkennen. Het eiland Delft is een bijzondere plek waar nog weinig toeristen komen maar ook zijn er andere eilanden in de omgeving te verkennen. En van dat heerlijke eten wordt iedereen blij. Kortom; wij zijn fan!

Reisexpert

Ik werk al heel wat jaren bij VNC Asia Travel. Mijn passie is uiteraard reizen door Azië en ik krijg vooral een kick van mooie spots fotograferen, gek doen met de lokale bevolking en leuke excursies proberen. Ik vind het heerlijk om na een reis door Azië mijn persoonlijke ervaringen over te brengen aan klanten en ze enthousiast te maken voor een bestemming.

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

21 Jun 2017 - Sri Lanka

Bijzonder! Jim's Farm villas op Sri Lanka

Samen met mijn collega Claudia heb ik een geweldige studiere Lees verder

25 Okt 2017 - Sri Lanka

5500 treden naar Adam´s Peak in Sri Lanka

Het is half drie ‘s nachts. Slaperig word ik wakker en Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.