Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

28 Juli 2016 - Vietnam

Het groene pareltje in Vietnam dat Mai Chau Eco lodge heet

Terug
Portret Ilja Wilmer
Ilja Wilmer

Weet veel over: Japan, Myanmar, Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië, Singapore

Het is acht uur in de ochtend. Na een aantal mooie dagen in de chaotische, maar sfeervolle Vietnamese hoofdstad Hanoi vertrek ik naar Mai Chau. Mijn chauffeur is door de drukke ochtendspits iets later dan gepland. Geen probleem, deze Aziatische gewoonte heb ik vaker meegemaakt. Met mijn backpack achterin de auto neem ik plaats voor een rit van ongeveer vijf uur. Het gebied van Mai Chau heb ik nooit eerder bezocht. In de auto wordt mij verteld over de traditionele paalwoningen en de uitgestrekte rijstvelden in de vallei. Ik word steeds enthousiaster en ben benieuwd waar ik terechtkom. 

Na een ‘happy stop’ (oftewel: plaspauze) en een lokale lunch rijden we langzaam de bergen in. Via slingerende wegen naderen we de vallei. Mijn wagenziekte begint langzaam op te spelen als de chauffeur de auto stopt. In gebrekkig Engels gebaart hij naar de zijkant van de weg. Ik stap uit om te kijken wat hij bedoelt en wordt verrast door een panoramisch uitzicht. We zijn er!

Net als in de folder
We rijden het dal in. De kleine paaldorpjes en de rijstvelden komen steeds dichterbij. Tussen de groene velden door zie ik in de verte Mai Chau Eco Lodge liggen. Precies zoals op de eerder ontvangen folder. Bungalows met rieten daken rijzen boven de rijstvelden uit. Een prachtig gezicht. Bij aankomst word ik hartelijk begroet door een dame van de bevolkingsgroep de witte Thai. Ze neemt me mee over kleine paadjes naar de receptie. Ik word verwelkomd met een sapje en een verfrissend handdoekje.

Een nacht mag ik verblijven in deze ecologische accommodatie. Ik voel me vereerd. De bouwstijl van het ‘resort’ fascineert me. Alles is gebouwd met materialen uit de omgeving. De receptie, de bar en alle bungalows staan op palen en zijn gebouwd van bamboo en hout, net als de lokale paalwoningen in het dorp. Een H’mong dame gaat me voor naar mijn huisje.

Daar zit ik dan, in mijn luie stoel, uitkijkend over de groene vlakte. Mijn bungalow is lekker ruim en sfeervol ingericht. Recht voor me zie ik toeristen tussen de rijstvelden door fietsen. Dat ga ik morgen ook maar eens proberen. Maar nu heb ik zin in een frisse duik. Bij het zwembad tref ik een Vietnamees gezin. De kleine meid speelt in het peuterbadje, terwijl papa baantjes probeert te trekken. Met duikbril en speedo ziet het er best professioneel uit, maar de schoolslag heeft geen succes. Hij weet maar net boven water te blijven.

Ik raak aan de praat met mama, die vanuit haar ooghoek het meisje in de gaten houdt. Uiteraard is ze geïnteresseerd in waar deze ‘blanke dame’ vandaan komt. Het gezin woont in Hanoi en is een weekendje weg in Mai Chau. Ik kan het me goed voorstellen. Als er in Nederland een sfeervolle accommodatie zoals deze zou liggen tussen de rijstvelden, zou ik daar ook te vinden zijn in het weekend. Ik trek nog wat baantjes en relax op mijn ligbed. Het is genieten hier.

Avontuurlijke ontmoeting
Op mijn dooie gemak slenter ik terug naar mijn bungalow. Over de warme stenen loop ik op blote voeten door de bloementuin. Normaal ben ik niet direct een natuurmens, maar deze kleurrijke flora en fauna bevalt me goed. Een seconde twijfel ik om nog even te ontspannen in mijn luie balkonstoel. Ik besluit toch maar te gaan douchen; ik wil niet te laat zijn voor het diner. Met mijn handdoek in mijn hand open ik de houten voordeur. In mijn ooghoek zie ik een zwarte schim in een flits vanonder het bed vandaan komen. Van schrik laat ik mijn handdoek vallen en slaak een kleine gil. Wat was dat..?

Op mijn tenen loop ik langzaam richting de van bamboe gemaakte ladekast. Op een afstand kniel ik neer. Ik durf eigenlijk niet te kijken, maar werp toch een snelle blik in de donkere leegte onder de kast. Een enorme kakkerlak schiet rakelings voor mijn neus langs over de tegels onder de kast uit. Een tweede gil volgt en ik spring op bed. Het monster snelt de badkamer in. De badkamer waar ik zojuist wilde gaan douchen. Misschien ben ik toch niet z’n natuurmens als dat ik dacht. Ik wacht enige tijd, maar het beest komt de badkamer niet meer uit.

Op mijn tenen sluip ik naar de badkamer. Met een klap smijt ik de deur open om te kijken waar het monster zich schuil houdt. Het verstopt zich achter het toilet. Mooi, dan kan ik snel in de badkuip springen. Tijdens mijn circa tien seconde durende douche verlies ik de kakkerlak geen moment uit het oog. Gelukkig verroert hij zich niet en kom ik de badkamer zonder kleerscheuren weer uit. Mijn handdoek leg ik voor de kier onder de deur, zodat het monster de badkamer niet uit kan. Langzaam kom ik weer tot rust.

In de avond smul ik van een culinair zes gangen diner vol met Vietnamese lekkernijen. Met een heerlijke banana flower salade, Banh Xeo pannenkoekjes en uiteraard Vietnamese loempia’s vul ik mijn maag. De vriendelijke meiden van de witte Thai houden nauwlettend in de gaten of ik voldoende te eten heb. De zon gaat langzaam onder, terwijl ik nog even een cocktail nuttig en uitkijk over de vallei. Wat een fantastische dag.

In het donker zoek ik de weg terug naar mijn huisje. Vlak voor de deur bedenk ik me dat de kakkerlak nog op me zit te wachten in de badkamer. Binnen knip ik de lichten aan en open ik de deur naar de badkamer. Daar zit hij dan, naast de houten badkuip. Hij staart me aan en ik realiseer me dat mijn reactie die middag wat overdreven is geweest. Het dier is niet groter dan een flinke pissebed. Wat kan zo’n klein beestje mij nou maken? Ik heb ze vaker gezien tijdens mijn reizen door Azië en altijd weer schrik ik ervan. Nergens voor nodig eigenlijk. Met een handdoek jaag ik het beestje naar buiten.

Ik kruip m´n bed in en neem de dag met mezelf nog even door. Wat heb ik toch weer mooie dingen meegemaakt en gezien. Langzaam dommel ik in slaap en droom over dit groene pareltje in het noorden van Vietnam…    

Vietnam is een veelzijdige reisbestemming. Het heeft reizigers zowel in cultuur als in natuur veel te bieden. Ik reisde, voor mijn functie als productmanager bij VNC Asia Travel, meermaals door Vietnam en ontdekte dit pareltje in de groene vallei van Mai Chau. Tijdens deze rondreis Vietnam bezocht ik ook Hanoi, de hoofdstad van Vietnam, het sprookjesachtige Halong Bay en Sapa, een dorp in de hooglanden.

Reisexpert

Tijdens mijn HBO-opleiding Management Toerisme deed ik mijn afstudeerstage en onderzoek bij VNC Asia Travel. Daarna mocht ik het team komen versterken en reisde ik in Azië in o.a. Japan, Laos, Cambodja, Myanmar en Vietnam. Ik heb een passie voor de Aziatische cultuur en help je graag bij het samenstellen van je op maat gemaakte reis. 

Weet veel over: Japan, Myanmar, Vietnam, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië, Singapore

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

09 Feb 2017 - Vietnam, Nepal, Japan en Zuid-Korea

Top 5 Bijzonder Overnachten in Azië

Wat dacht je van wakker worden in de serene sfeer van een bo Lees verder

15 Maa 2017 - Zuid-Korea

Traditionele temple stay in Zuid-Korea

In de maand september hebben we met z'n tweeën ruim dri Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.