Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

04 Jan 2018 - Sri Lanka

Stopover in “Simcity” Dubai

Terug
Portret Erik Heuven
Erik Heuven

Weet veel over: Sri Lanka, Taiwan, Hongkong, Vietnam, Laos, Cambodja, Vietnam, Nepal

Na mijn rondreis door Sri Lanka besluit ik op advies van collega Nathalie een stopover in Dubai te maken. Doordat ik met Emirates vlieg land ik toch al op Dubai, alleen nu stap ik voor een dag uit het vliegtuig. Achteraf zal blijken dat ik hier spijt van heb.

Mijn aankomst midden in de nacht is niet ideaal maar de locatie van mijn hotel, praktisch naast het vliegveld, gelukkig wel. Vermoeid en met een paar uur tijdsverschil val ik uiteindelijk rond 04 uur lokale tijd in slaap. De volgende morgen sta ik op tijd op om het ontbijt niet te missen en loop ik naar het naastgelegen metrostation. Ik heb één dag in Dubai en wil zoveel mogelijk zien van deze wereldstad.

Dubai metro
De metro in Dubai is bijzonder goed georganiseerd en niet duur. Voor ongeveer €5,- koop ik een dagkaart en hiermee kan ik van vrijwel al het openbaar vervoer in Dubai gebruikmaken. Als de metro stopt stap ik in en ga snel zitten. Bij de volgende halte word ik echter aangesproken door een vrouw omdat ik in het “women only” gedeelte zit en een boete riskeer als ik niet iets verderop tussen alle mannen ga zitten. Het is dus even wennen, de metro in Dubai.

Al Bastakiya
Na een kwartiertje in metro stap ik dichtbij de wijk Al Bastakiya uit. Dit is één van de oudste wijken van Dubai en het is goed bewaard gebleven. Het is een aantal jaren geleden gerestaureerd en de gebouwen ademen een typische Arabische sfeer. Het hele gebied is autovrij en dat maakt een wandeling door de smalle straatjes bijzonder aangenaam. Echter door het totale gebrek aan levendigheid in de wijk heb ik het gevoel dat ik in een filmdecor loop.

Al Fahidi Fort
Iets verderop in dezelfde wijk staat ook het oudste gebouw van Dubai: het Al Fahdidi Fort. Dit fort is gebouwd in meerdere periodes, waarvan de oudste toren uit 1787 stamt. Het  fort is onderdeel van het Dubai Museum, alleen op het moment dat ik er ben is dit museum gesloten. Ik heb de meest ongelukkige dag voor een bezoek aan Dubai uitgekozen (kwam zo uit helaas), namelijk een vrijdag. Vrijdag is voor de mensen in Dubai een rustdag / vrije dag. Ook al is het een wereldstad, op een vrijdagochtend begint alles wat later of zelfs pas ’s middags.

Toren van de Arabieren (Burj Al Arab)
Eigenlijk ben ik niet gekomen voor de oude gebouwen maar het contrast met de absurde nieuwe architectuur is bijzonder om te zien. Na het Dubai Fort reis ik een heel stuk met de bus naar de Burj Al Arab. Dit is voor mij één van de iconische gebouwen die ik absoluut wilde zien tijdens mijn bezoek aan Dubai. Door de eigenaren zelf omschreven als het enige 7-sterrenhotel ter wereld. Luxer dan luxe en naar verluidt was de bouw zo duur dat het hotel 400 jaar moet zijn volgeboekt om rendabel te kunnen zijn. Vanaf het Umm Suqeim Park strand kun je het gebouw perfect fotograferen. Daarnaast is het een gezellig strand waar je heerlijk kunt relaxen. Helaas is dat vanwege mijn beperkte tijd niet aan mij besteed.

Ik reis snel weer verder met de volgende bus, aangezien er hier (nog) geen metrolijn is aangelegd. Terwijl het buiten met 35 graden net iets te warm is voor een citytrip, staat in de bus de airco op standje zuidpool. Na een half uur ben ik blij dat ik weer buiten sta. Een tip die ik iedereen wil meegeven voor een bezoek aan Dubai: neem een vest of jasje mee. Ook overdag. Vaak staan de airco’s zo koud dat het lekker is om binnen iets met lange mouwen te dragen. Zeker ook wanneer je het allergrootste overdekte winkelcentrum ter wereld bezoekt: de Dubai Mall.

Dubai Mall & Dubai Aquarium
Met meer dan 1200 winkels en ruim een half miljoen vierkante meter winkeloppervlakte is de Dubai Mall immens groot. Naast heel veel winkels kom ik ook een grote indoor ijsbaan, een bioscoop met 22 zalen en het Dubai Aquarium tegen. Omdat ik helemaal gek van de onderwaterwereld ben mag een bezoek aan het Dubai Aquarium niet ontbreken. Nu kun je hier entree voor betalen en door een onderwatertunnel lopen maar je kunt ook gewoon vanuit het winkelcentrum vrijwel het hele aquarium bekijken. Vele haaien, roggen en Giant trevally’s zwemmen rustig voorbij. Wat een oase van rust midden in de hectiek van het winkelcentrum!

Burj Khalifa
Sinds ik Tom Cruise een aantal jaar geleden in Mission Impossible: Ghost Protocol aan de buitenkant van de Burj Khalifa heb zien stunten (zie de video hieronder) wilde ik het gebouw zien. Tien jaar geleden stond ik op het destijds hoogste gebouw van de wereld, de Tapei 101 en nu sta ik voor de Burj Khalifa. Het is een onwerkelijke 828 meter hoog. Wat die hoogte met een gebouw doet? Op elke foto die ik heb gemaakt lijkt het gebouw óf een ander gebouw schuin te staan. Ik sta altijd te dichtbij om het  überhaupt helemaal op de foto te krijgen. En de top bevond zich de hele dag in een soort heiige mist. Het is echt absurd hoog!

Dubai Fountain
Tot nu toe is vrijwel alles in Dubai groter, duurder of hoger dan ergens anders in de wereld. Het is net of de sjeik Simcity aan het spelen is, het beroemde computerspel waarmee je een burgemeester bent en een stad kunt bouwen. In tegenstelling tot het spel lijkt hij door de olie een onbeperkt budget te hebben om zijn wereldstad te bouwen.

Zo is het niet anders bij de Dubai Fountain, ‘s werelds grootste fonteinshow. Even voor zes uur verzamelen toeristen en lokale inwoners zich massaal bij de fontein die pal naast de Dubai Mall en de Burj Khalifa ligt. Vanaf zes uur speelt de fontein elk half uur een show van vijf tot tien minuten op de muziek van bekende artiesten. Zo is onder andere de muziek van Whitney Houston (I Will Always Love You), Michael Jackson (Thriller) en Adele (Skyfall) te horen. Ik heb wat dat betreft geen geluk en hoor een voor mij onbekend, maar sfeervol Arabisch deuntje (zie de video hieronder). De fontein danst vrolijk mee op de muziek en met de ondergaande zon op de achtergrond is dit een perfect einde van mijn reis naar zowel Sri Lanka als Dubai.

Zoals ik in de intro al zei heb ik er spijt van dat ik slechts één dag in Dubai was. Ik heb hiermee voor mijn gevoel Dubai te kort gedaan. Dit had ik overigens van te voren niet gedacht maar er is zoveel te doen en te zien in Dubai. De bizarre gebouwen en ideeën van de Arabieren maken dit tot een fascinerende bestemming. Ik had graag nog een of twee dagen willen blijven om meer van deze geweldige stad te zien. Tijdens een volgende reis naar Azië kom ik zeker terug! Alleen al om te zien wat er nu weer is bijgebouwd in “Simcity”.

Reisexpert

Reizen is voor mij ontdekken, beleven en ontmoeten. Tussen mijn studie's door heb ik een jaar door Australië, Nieuw-Zeeland & Azië gebackpackt. Prachtige natuur & monumenten gezien en geweldige mensen ontmoet.

Weet veel over: Sri Lanka, Taiwan, Hongkong, Vietnam, Laos, Cambodja, Vietnam, Nepal

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

12 Jan 2017 - Sri Lanka

Jaffna, het onbekende noorden van Sri Lanka

Samen met mijn collega Claudia ben ik uitgenodigd om af te r Lees verder

25 Okt 2017 - Sri Lanka

5500 treden naar Adam´s Peak in Sri Lanka

Het is half drie ‘s nachts. Slaperig word ik wakker en Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie