Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

14 Sep 2022 - Japan en Japan

10 redenen om naar Japan te gaan

Terug
Portret Nathalie de Leeuw
Nathalie de Leeuw

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

We kunnen het bijna nog niet geloven maar het is echt waar. Na ruim 2,5 jaar kunnen we weer reizen naar Japan organiseren. Maar waarom vinden wij dat je echt eens naar Japan moet gaat. Hierbij 10 redenen waarom Japan op je bucketlist moet komen te staan.

#1 Bruisend Tokyo en traditioneel Kyoto
Meestal is de hoofdstad Tokyo de start van je reis. De stad heeft geen centrum maar bestaat uit allemaal verschillende wijken. Dat maakt Tokyo zo leuk; elke wijk heeft haar eigen unieke sfeer. Als je in de supersnelle bullet train over het water scheert naar het kunstmatig aangelegde eiland Odaiba heb je het gevoel dat je in de toekomst leeft.

Als er één stad is die niet mag ontbreken tijdens een reis door Japan dan is het Kyoto wel. Kyoto is de culturele hoofdstad van Japan. De naam Kyoto betekent hoofdstad en het is bijna 1000 jaar de keizerlijke hoofdstad van Japan geweest. Kyoto bezit de fraaiste tempels, paleizen, villa’s en tuinen van het land. Er zijn maar weinig mensen die niet een bezoek brengen aan Kyoto tijdens hun vakantie naar Japan.

# 2 Only in Japan
Dit is waarom ik zelf Japan zo leuk vind. Er zijn ontzettend veel unieke en soms een tikkeltje gekke en bizarre dingen die je alleen maar in Japan kan vinden.

Eén van de eerste bijzondere dingen waar je kennis mee zal maken zijn de wc’s in Japan. De hightech wc’s zijn uitgerust met allerlei knopjes. Kies de gewenste straal of wc bril temperatuur en zet een lekker muziekje aan als je niet wil dat je buurman of reisgenoot mee geniet van de geluiden die je op de wc produceert.  

Mis je je huisdier tijdens je vakantie in Japan? Bezoek dan in Tokyo een kattencafé om lekker te knuffelen met de loslopende katten.

Je stropdas vergeten? Geen probleem. In Japan kan je ALLES maar dan ook werkelijk alles uit één van de automaten op straat gehaald worden. Verse pizza’s, warme koffie, enveloppen en bloemen etc.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Binnenkort zal ik eens een blog wijden aan de gekste en leukste “only in Japan” zaken.

#3 Zeer efficiënt openbaar vervoer
Het reizen per openbaar vervoer is in Japan ontzettend goed geregeld. Het is efficiënt, modern, duidelijk voor toeristen en een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld het huren van een auto. Voor onze reizigers regelen we een Japan Railpass. Met deze treinpas kun je voor een vast bedrag als toerist 7,14 of 21 dagen onbeperkt gebruik maken van het JR (Japan Rail) treinnetwerk. Een los retourticket Tokyo – Kyoto is al duurder dan de 7-daagse Japan Railpass. Wist je trouwens dat de vertraging van de trein in secondes wordt aangegeven? Dat zegt genoeg toch?

#4 Reizen met je eigen auto
Oké, het is wat duurder dan reizen met het openbaar vervoer maar het grote voordeel van een eigen huurauto in Japan is dat je op plekken kunt komen waar de massa niet naar toe gaat. Ik raad niet aan om voor de hele reis een huurauto te boeken maar er zijn bepaalde regio’s die uitermate geschikt zijn om met een huurauto te verkennen. Denk aan het noordelijke eiland Hokkaido om de natuurparken te bezoeken. In de Japanse Alpen geeft het je veel vrijheid om authentieke dorpjes te bezoeken. Ook het Vulkanische eiland Kyushu is een aanrader om per huurauto te doen. Lees hier mijn blog over mijn reis per huurauto door de Japanse Alpen.

#5 Heerlijk eten
Wie houd er niet van lekker eten? Sushi, teiyaki, yakitori en wasabi kun je ook in Nederland kopen maar de Japanse keuken heeft veel meer te bieden. De Japanners houden vooral van vers en gezond eten. Ook moet het eten een feest voor het oog zijn. Het wordt dan ook met de grootste zorg opgediend.
Ga eens eten in een kaitensushi bar. Hier komen de sushi’s over een lopende band langs je tafeltje. Je pakt de schoteltjes van de band en als je klaar bent met eten dan reken je het aantal schoteltjes af.

#6 Slapen in bijzondere accommodaties

Als je naar Japan gaat is het echt aan te raden om minimaal 1 keer (liever meer) in een typische Japanse accommodatie te slapen; een minshuku of een ryokan. Je vind ze overal in Japan en het is een bijzondere manier om het Japanse leven te ervaren. Een ryokan is daarbij de duurdere en stijlvollere verblijfsmogelijkheid. De Minshuku is de eenvoudigere variant en kan getypeerd worden als een Japanse stijl familiepension. Beide accommodatievormen stellen je in staat kennis te maken met Japanse zeden en gewoonten. Er wordt van je verwacht om bij binnenkomst in een ryokan je schoenen in het portaal achter te laten en slippers aan te doen. Zo breng je geen vuiligheid van de straat mee het huis in. Bij entree in je kamer laat je de slippers staan en ga je op je sokken verder om beschadiging aan de kwetsbare tatami vloerbedekking te voorkomen.

Maar bij VNC kunnen we veel meer regelen dan alleen een “westerse” accommodatie of Japanse ryokan of minshuku. Zo kan je slapen in een robot hotel of een capsule hotel. Ook een nachtje bij de monniken is een aanrader. Of wat dacht je van slapen in een caravan op het kunsteiland Naoshima?

#7 Prachtige natuur
Japan is enorm afwisselend qua natuur. Niet zo gek aangezien het land uit bijna 7000 eilanden bestaat.  

Het meest noordelijke eiland van Japan is Hokkaido. Met haar hoge bergen, adembenemende natuur en actieve vulkanen een zeer geliefd eiland onder natuurliefhebbers.

Eén van mijn favoriete gebieden is het gebied van de Japanse Alpen, gelegen tussen Tokyo en Kyoto. Het is de ideale combinatie van mooie natuur en leuke dorpjes met traditionele boerderijen, oude theehuizen en samoerai kastelen.

Wat zuidelijker ligt het subtropische Kyushu. Een spectaculaire regio met borrelende heetwaterbronnen, weldadige modderbaden en natuur ontstaan door actieve vulkanische bergketens.

#8 De seizoenen
Japan in het hele jaar door goed bereisbaar maar er zijn 2 seizoenen die erg bijzonder zijn in Japan. De Japanse kersenbloesems, Sakura, zijn wereldberoemd. Deze begint eind maart in Kyushu, loopt over in april op Honshu en doet eind april, begin mei zijn intrede op Hokkaido. Het is een populaire reisperiode voor Japanse toeristen en buitenlandse toeristen van over de hele wereld.

Zelf hou ik erg van de herfst in Japan. Deze periode loopt ongeveer van oktober tot en met november. Vooral de Japanse Esdoorn geeft de meest felle kleuren geel, oranje en rood aan het landschap. Met de blauwe lucht geeft dit een mooi contrast en kun je de prachtigste foto’s maken.

#9 Leuke excursies
Naast de gebruikelijke stadstours en tripjes naar Mount Fuji zijn er een aantal leuke excursies die echt wat toevoegen aan je Japan ervaring. Zo kunnen we bijvoorbeeld in Tokyo en Kyoto een Nederlandse gids voor je regelen. De gidsen wonen en werken al jaren in Japan en kunnen je alles vertellen. Het leuke van deze excursie is dat je zelf bepaald wat je gaat zien. Vooraf overleg je met de gids waar je interesses liggen. Een cultureel dagje of juist op zoek naar het gekke en hippe Tokyo? De gids neemt je mee naar plekken die je zelf niet snel gevonden krijgt.

In Tokyo is het mogelijk om een echte Sumo training bij te wonen. Het bijwonen van deze training is geen toeristische aangelegenheid. Je bent aanwezig bij een training van professionele sporters. Er zijn wel een aantal gedragsregels. Zo mag je bijvoorbeeld niet eten of drinken tijdens de training. Je wil zo’n sumoworstelaar natuurlijk niet uit zijn concentratie halen.

Niet goedkoop maar wel heel bijzonder is een diner met een maiko. Een maiko ofwel leerling-geisha (geiko in Kyoto) zal een avond je gezelschapsdame zijn. Het is de taak van de maiko om je tijdens het etentje te vermaken met haar favoriete dans, een deuntje op haar favoriete muziekinstrument en een leuk gesprek. Je kunt haar allerlei vragen stellen over haar studie voor geisha, over haar leven als tiener of over iets anders. Uiteraard mag je ook foto's maken.

#10 Veilig
Ik heb zelf verschillende keren in mijn eentje door Japan gereisd en kan uit eigen ervaring zeggen dat Japan één van de veiligste landen op aarde is. Je ziet Japanners de nieuwste Iphone en laptops onbewaakt achterlaten in een café om naar de wc te gaan en niemand die het meeneemt. Ooit stond ik op het treinstation van Kyoto toen iemand al zijn bagage op het perron liet staan om zelf even (denk ik) naar de wc te gaan. Als ik op Utrecht Centraal had gestaan was het hele station geëvacueerd geweest.

Wil je meer weten over Japan en het land met eigen ogen gaan ontdekken? De VNC Japan experts helpen je graag verder. Samen kunnen we kijken naar een reis die speciaal bij jou past.

Reisexpert

Ik werk al heel wat jaren bij VNC Asia Travel. Mijn passie is uiteraard reizen door Azië en ik krijg vooral een kick van mooie spots fotograferen, gek doen met de lokale bevolking en leuke excursies proberen. Ik vind het heerlijk om na een reis door Azië mijn persoonlijke ervaringen over te brengen aan klanten en ze enthousiast te maken voor een bestemming.

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

15 Jul 2019 - Japan

Met een huurauto door de Japanse Alpen

Steeds vaker regel ik voor klanten een huurauto in Japan. He Lees verder

06 Mei 2020 - Japan

Alles over de kersenbloesem in Japan

Ieder voorjaar kleuren in Japan de kersenbomen prachtig roze Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie