Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

23 Sep 2016 - Nepal

Kathmandu, cultureel en culinair genieten

Terug
Portret Linda van Bokhorst
Linda van Bokhorst

Weet veel over: Cambodja, Nepal, Thailand

Twee giechelmeisjes die Engels met mij wilden oefenen, een vieze rivier met dito koe erin en een gesprek met een verstandig jongetje die later als ie groot is een zakenman wilde worden (en ondertussen een warm plakkerig snoepje in mijn hand drukte). Momenten verzamelen. Heerlijk en misschien wel het leukste onderdeel van reizen! Maar ook genoot ik van de vele culturele en culinaire kanten van Kathmandu.


Aapjes kijken bij de Monkey Temple

Vanuit ons guesthouse net buiten de wijk Thamel wandelde ik richting de Monkey Temple (Swayambhunath) in het Nepalese Kathmandu. Deze tempel bleek enorm toeristisch. Maar toch. Als je hier doorheen keek was het erg mooi om even te mogen ‘zijn’ op de meest heilige plek voor de Indiase/Nepalese boeddhisten van Kathmandu. En, het uitzicht was prachtig, ik heb mijn toekomst laten voorspellen door een monnik en aanschouwde een offerritueel bij de tempel.

Lijkverbrandingen bij de hindoetempel Pashupatinath aan de rivier Bagmati
Wat was dit indrukwekkend. En zo sereen. Zeven dagen per week worden hier zo’n 40 tot 50 crematies uitgevoerd. De Nepalezen zelf zijn er vaak op zondag. Als uitje met het gezin. Voor de rust die daar heerst. Diepe indruk heeft het op mij gemaakt. Huilende mensen zie je niet, want verdriet tonen belemmert de geest om door te reizen. De rivier dreef vol met resten van de verbranding, kleding en dierenlijkjes. Kinderen rommelden er omheen. Je wist immers maar nooit, misschien vonden ze nog een muntje of iets anders van waarde. Het voelde bijna als een inbreuk. Een afscheid van een dierbare is toch iets intiems. Sta je daar als toerist aan de overkant van de rivier te kijken en foto’s te maken. Ook had het iets moois. Zo’n speciaal ritueel vond ik heel waardig en respectvol. En dan het ‘bejaardencentrum’ wat daar ook was. Ja, hoe zal ik dat omschrijven. Het maakte me verdrietig. Teveel mensen en te weinig comfort. En dat op je oude dag. Het as van de lijkverbrandingen dwarrelde nog net niet om ze heen.

Ontbijten bij de stupa Boudhanath
Ondanks de vele toeristen vond ik het bijzonder bij deze prachtige stupa. Little Tibet is de bijnaam van deze boeddhistische tempel die gebouwd is op de handelsroute naar Tibet. De Tibetaanse monniken lopen elke ochtend drie rondjes om de tempel, met de klok mee, voor goodluck. Mooi ritueel om te aanschouwen, bijvoorbeeld tijdens een ontbijtje in een van de vele rooftop restaurants rondom de stupa. Veel om te zien en in je op te nemen. Je mag een vlag ophangen voor geluk. Een monnik zegent de vlag voor je met spreuken en rijstkorrels. Vervolgens schrijf je iets op de vlag en hup, daar hangt jouw gelukwens te wapperen om door de wind verspreid te worden. Bijzonder!

Durbar Square
Ik kwam ogen tekort op Durbar Square. Dit plein vol tempels en andere religieuze monumenten is het kloppend hart van Kathmandu. Ik vond het een hele belevenis. Het bleek maar weer hoe ik van rituelen en verhalen houd. Dit plein is er vol van! Pelgrims, bedelaars, toeristen, gidsen, straatverkopers, ieder met zijn of haar eigen doel wandelde rond op dit plein. De wierook maakte het mysterieus en erg fotogeniek. Elke dag toonde Kumari, de levende godin, zich. Ik was hier voor de aardbeving in 2013, ik hoop dat het nog steeds zo enorm genieten is van dit bijzondere plein.

Momo’s, dal bhat en naan met curry
Momo’s werden mijn favoriete maaltijd tijdens mijn rondreis Nepal! Een momo is een pakketje van deeg met een vulling en saus. De vulling kan van alles zijn: groenten, vlees, vis. Elk dorp heeft weer een eigen recept voor de saus dus de smaak is telkens anders.

Dal bhat is een voedzaam linzengerecht met rijst. De Nepalees eten het met hun handen. Behendig draaien ze balletjes van rijst en dopen die in de linzensoep en andere mengsels. Spinazie wordt er ook vaak bij geserveerd. De locals eten Dal bhat dagelijks! Het was niet mijn favoriet, maar toch heb ik er een aantal keer van gesmuld. Kathmandu ligt dicht bij de grens van India en culinaire heerlijkheden kennen gelukkig geen grenzen. Overal lokten de kruidige geuren van curry’s met allerlei soorten naan je de restaurants in. Volop genieten!

Mijn drieweekse rondreis Nepal startte in Kathmandu, een typisch Aziatische stad, gelegen in  een vallei aan de rivier Vishnumati, op 1350 meter boven zeeniveau. Ik koos voor Nepal als vakantiebestemming om de Himalaya te bewonderen, een trekking te maken, een yoga- en meditatie vierdaagse te volbrengen en de bijzondere cultuur op te snuiven. Kathmandu was een prachtig startpunt van deze reis en heeft mijn hart gestolen!

Reisexpert

Reizen is voor mij ontspannen, relativeren en ontdekken. Altijd met al mijn zintuigen aan. Omdat ik mij graag inleef in het hoe, waarom en wanneer mensen reizen, is de rol van marketeer bij VNC Asia Travel mij op het lijf geschreven.

Weet veel over: Cambodja, Nepal, Thailand

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

14 Jul 2016 - Nepal

De 5 hoogtepunten van mijn Annapurna trekking in yogabroek

Bibberend van de kou stond ik buiten, in het donker, met een Lees verder

14 Dec 2016 - Nepal

Het authentieke platteland van Nepal

Tijdens mijn Nepal reis die ik afgelopen november samen met Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie