Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

14 December 2016 - Nepal

Het authentieke platteland van Nepal

Terug
Portret Erik Heuven
Erik Heuven

Weet veel over: Sri Lanka, Taiwan, Hongkong, Vietnam, Laos, Cambodja, Vietnam, Nepal

Tijdens mijn Nepal reis die ik afgelopen november samen met een goede vriend maakte, genoot ik van een aantal dagen Kathmandu en alle drukte die deze stad met zich mee brengt. Ik slalom door de smalle straatjes van de wijk Thamel, scoor een egg roll op straat en start vervolgens mijn klim naar de beroemde monkey tempel (Swayambhunath). Deze groene heuvel is een oase waar apen de baas zijn en je een geweldig uitzicht over Kathmandu hebt.

Naast al deze toffe bezienswaardigheden en activiteiten heeft Kathmandu ook een mindere kant. Voornamelijk door de nasleep van de aardbeving in 2015 zijn er veel gebouwen beschadigd geraakt en ligt er veel puin en stof op straat. Zo zat mijn, overigens heerlijke, egg roll die ik eerder kocht onder het stof en roetdeeltjes. Brommers en auto’s crossen namelijk door de smalle straatjes die veelal niet (meer) voorzien zijn van enige vorm van asfalt. Kathmandu is dan ook een behoorlijk vieze stad om in te lopen, zelfs voor Aziatische begrippen.

Op weg naar het platteland
Na drie dagen verlaat ik daarom met gemengde gevoelens Kathmandu om een aantal nachten door te brengen op het platteland! Onze chauffeur haalt ons ‘s morgens vroeg op bij het guesthouse. Na een half uur rijden zijn we Kathmandu uit en slingeren we omhoog in noordelijke richting. We zijn op weg naar Nuwakot. Een klein plaatsje ongeveer 75 km van Kathmandu vandaan. Het ligt in een heuvelachtig gebied en geeft een prachtig uitzicht over de Trisuli rivier.

Na een relaxte rit komen we aan bij de “The Famous Farm” waar we een nacht verblijven. Dit is een verbouwde boerderij die net buiten Nuwakot ligt. Een geweldige accommodatie waar ze zelf groente en fruit telen en deze serveren aan alle gasten. De lunch die we gelijk voorgeschoteld krijgen smaakt dan ook voortreffelijk. Om over het geweldige uitzicht nog maar te zwijgen. Het contrast met het hectische Kathmandu is dan ook gigantisch. Wat een rust, ruimte en prachtige natuur!

Na de lunch brengen we een bezoek aan Nuwakot en het beroemde Nuwakot paleis, wat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De wandeling erheen is relaxed. We zien meer honden, kippen en geiten dan mensen. Toch klinkt de Nepalese groet “Namasté” veelvuldig als we onze weg naar het paleis vervolgen. Ook hier is er schade door de zware aardbeving, maar staat het paleis er nog steeds prachtig bij. Terwijl we op een van de vele bankje genieten van de rust, zakt de zon langzaam achter de heuvels. Fantastisch!

‘s Avonds smullen we van een heerlijk diner, namelijk: Dal Bhat. Hét favoriete gerecht van menig Nepalees en inmiddels ook van mij. Het bestaat uit een kom linzensoep, uiteraard rijst, verse groenten, curry en roti. De meeste varianten van Dal Bhat zijn vegetarisch, echter is onze variant vanavond ook voorzien van een kom waterbuffelvlees. Samen met een glas lokaal Everest bier is het puur genieten!

Bandipur 
Helaas verlaten we de volgende dag deze prachtige omgeving weer. De komende dagen gaan we raften op de Trisuli rivier en een vijfdaagse trekking maken in het Annapurna gebergte om vervolgens weer het platteland op te zoeken. Ditmaal bezoeken we Bandipur.

Vanuit Pokhara is het ongeveer 3,5 uur met de bus naar Bandipur. Een klein plaatsje dat hoog boven de Prithvi Highway tussen Pokhara en Kathmandu ligt. Het maakt Bandipur een ideale plek voor een tussenstop van een aantal dagen.

Wederom slapen we in een heerlijke accommodatie, namelijk de Old Inn. Als een van de eerste accommodaties in Bandipur heeft de Old Inn het dorp letterlijk op de toeristische kaart gezet. Dat is niet voor niets, want Bandipur is een heerlijk plattelands dorp met vele oude gebouwen. Daarnaast is het centrum alleen voor voetgangers toegankelijk wat uniek is in Nepal. Bandipur is een stukje groter dan het eerder bezochte Nuwakot maar zeker te vergelijken met elkaar. In plaats van een uitzicht op de Trisuli rivier, zie je vanuit het hele dorp de toppen van de Himalaya. Door de grote afstand tot de Himalaya zie je de Dhaulagiri, Annapurna en Manaslu, welke allemaal in de top 10 van hoogste bergen ter wereld staan!

Paragliden 
Tijdens ons bezoek aan Bandipur besluit mijn reisgenoot om van een van de vele heuvels te gaan “springen”. Hij gaat paragliden! Die middag is het prachtig weer met strakblauwe luchten, zoals tijdens onze hele reis. Om half twee melden we ons bij het kantoor en is het wachten op de instructeurs. Ze komen uit Pokhara waar hun hoofdvestiging is en nemen, omdat het een zondag is, hun hele familie mee. Voordat we het weten staan we met tien man boven op de heuvel.

Het gaat er allemaal relaxt en professioneel aan toe. Dit geeft mij ruim de tijd om voldoende foto’s voor het thuisfront te maken, waarna mijn reisgenoot en zijn instructeur, een Bob Marley look-a-like, gaan springen. Dat springen valt overigens wel mee, ze lopen eigenlijk iets naar beneden en vliegen vrijwel gelijk op de wind. De thermiek is vandaag erg goed, wat resulteert in een vliegtijd van dik een half uur.

Na de vlucht genieten we met de hele familie van een paar biertjes bij het kantoor. Er komt reggae uit de speakers en het halve dorp komt langs om even een praatje te maken. Het kantoor in Bandipur is net een jaartje open, waardoor het voor de lokale bevolking een hele belevenis is dat er mensen van de heuvels springen. Een ding is duidelijk; het Nepalese platteland bruist!

Wil je meer foto's van Erik's reis zien? Bekijk ze hier op ons Facebookkanaal.

Reisexpert

Reizen is voor mij ontdekken, beleven en ontmoeten. Tussen mijn studie's door heb ik een jaar door Australië, Nieuw-Zeeland & Azië gebackpackt. Prachtige natuur & monumenten gezien en geweldige mensen ontmoet.

Weet veel over: Sri Lanka, Taiwan, Hongkong, Vietnam, Laos, Cambodja, Vietnam, Nepal

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

14 Jul 2016 - Nepal

De 5 hoogtepunten van mijn Annapurna trekking in yogabroek

Bibberend van de kou stond ik buiten, in het donker, met een Lees verder

23 Sep 2016 - Nepal

Kathmandu, cultureel en culinair genieten

Twee giechelmeisjes die Engels met mij wilden oefenen, een v Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.