Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

20 Feb 2020 - Myanmar

10 weetjes over boeddhisme in Myanmar

Terug
Portret Nathalie de Leeuw
Nathalie de Leeuw

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Myanmar is een prachtige reisbestemming. Het is nog heel authentiek, met een vriendelijke bevolking en een rijke boeddhistische cultuur. Om het land wat beter te kunnen begrijpen heb ik hier 10 interessante weetjes voor je over het boeddhisme in Myanmar.

1. Aalmoezen geven aan de monniken
Het geven van aalmoezen (donaties in de vorm van eten) zal je zeker tegenkomen tijdens je reis door Myanmar. Het is een bijzonder inkijkje in het leven van de monniken en de cultuur van Myanmar. In de vroege ochtend voor zonsopgang stellen monniken zich op langs de straten en lopen langzaam langs om de voedselgeschenken van lokale inwoners te ontvangen. De geschenken bestaan voornamelijk uit rijst, curries en desserts. De lokale inwoners zitten gehurkt langs de weg met gevouwen handen. Dit doen zij om een zegen van de monnik te ontvangen. Daarna wordt het eten in de aalmoeskom van de monnik geplaatst. Het is belangrijk dat de persoon die de aalmoes geeft zijn schoenen uit trekt, omdat de monniken namelijk ook op blote voeten lopen.

2. Horoscopen en verjaardagshoeken
De meerderheid van de boeddhisten in Myanmar geloven vurig in astrologie. Doordat de Myanmar-horoscoop is gebaseerd op de dag van de week, is de geboortedatum van een persoon uiterst belangrijk. Er zijn acht sterrenbeelden in Myanmar, één voor elke dag van de week (inclusief twee op een woensdag). Deze sterrenbeelden worden uitgebeeld als dieren:

- maandag een tijger
- dinsdag een leeuw
- woensdagochtend een olifant & woensdagmiddag een slagtand loze olifant
- donderdag een rat
- vrijdag een cavia
- zaterdag een draak
- zondag een Garuda (een mythische vogel) .

Wanneer er een kind wordt geboren, is het gebruikelijk dat zij een naam krijgen die is gekoppeld aan hun sterrenbeeld. Veel mensen geloven ook dat de geboortedag de persoonlijkheid van een individu bepaalt. Bijna elke pagode (afhankelijk van de grootte) heeft een speciale hoek gewijd aan elk teken van de dierenriem en dit wordt ook wel de ‘verjaardagshoek’ genoemd. Mensen bezoeken vaak pagodes om hun hoek te respecteren en speciale handelingen te verrichten. Als men dit nalaat, kan dit ongeluk brengen.

3. Mythische leeuwen
In Myanmar zie je vaak twee mythische leeuwen. Ze worden Chin-the genoemd en je vindt ze vaak buiten de ingang van stoepa's, pagodes en boeddhistische tempels. Leeuwen staan ​​bekend om hun moed en kracht, dus worden ze beschouwd als de beste beschermers voor religieuze heiligdommen en bouwwerken.

4. Het aanbieden van een gewaad (mantel van een monnik)
Boeddhisten in Myanmar geloven dat het aanbieden van gewaden aan monniken en Boeddha één van de edelste vormen van doneren is. Boeddhisten in Myanmar bieden bij verschillende gelegenheden gewaden aan. Zo vindt bijvoorbeeld de ceremonie van het aanbieden van het Kahtein gewaad plaats tussen de volle maan dag van Thadingyut en de volle maan dag van Tazaungmone (oktober - november). Deze mantel kan men niet specifiek aanbieden aan een monnik naar keuze, maar aan de boeddhistische kloosterorde (Sangha). Mensen doneren ook andere nuttige accessoires zoals paraplu's, schoenen, medicijnen en aalmoeskommen.

5. Inwijding van een kind tot monnik
De ceremonie waarbij een kind ingewijd wordt als monnik is een uniek kenmerk van het boeddhisme in Myanmar. De ceremonie wordt meestal gevierd tussen maart en april. Voor vrome ouders in Myanmar wordt het als een belangrijke religieuze plicht beschouwd om hun zoon de erfenis van Heer Boeddha te laten omhelzen. Ze zullen zich vervolgens gedurende een korte tijd bij de boeddhistische kloosterorde (Sangha) voegen om te leren over belangrijke boeddhistische leerstellingen. Een andere vereiste is dat het hoofd van de zoon wordt geschoren.

Op de eerste dag van de ceremonie paraderen deelnemers rond hun lokale pagode, verkleed als prinsen. De ouders dragen belangrijke ceremoniële items, zoals een aalmoeskom, ventilator en een speciaal gemaakte doos met hierin het gewaad. Het is een gewoonte dat de aanstaande monnik wordt gevolgd door een lijn vrouwelijke familieleden, die elk decoratieve items dragen. Na voltooiing van de processie zal de familie een bezoek brengen aan een Nat (heilige geest) heiligdom. Aansluitend wordt er toestemming gevraagd aan een abt in het klooster om een ​​novice te worden. Ook tijdens dit moment zal de jongen zijn hoofd kaal laten scheren.

6. Religieuze hoffelijkheid in Myanmar
Beelden van Boeddha, samen met praktiserende monniken en nonnen worden zeer gerespecteerd in de samenleving van Myanmar. Het is belangrijk dat elke bezoeker, ongeacht zijn persoonlijke overtuiging, respect heeft voor deze gewoonten. Raak in geen geval een monnik of non aan, of zijn of haar gewaden. Als je zit, mag je je benen niet strekken en mogen je voeten niet in de richting van boeddhistische beelden wijzen. Tatoeages van Boeddha zullen de lokale bevolking waarschijnlijk beledigen, dus mocht je deze hebben houdt ze dan verborgen en laat ze niet in het openbaar zien. Schoenen en sokken uittrekken op een religieuze plek is een must, net als het dragen van geschikte kleding. Ons advies is om ter plaatse een ​​longyi (een sarong) te kopen, die vaak wordt gedragen door de lokale bevolking van Myanmar. Naast dat het je benen bedekt zal het ook een grote glimlach toveren op de gezichten van lokale voorbijgangers.

7. Het schenken van bladgoud
Kleine stukjes delicaat bladgoud worden veel verkocht bij pagodes in Myanmar. Boeddhisten drukken het bladgoud voorzichtig op heilige afbeeldingen als offers. Voor de meesten geldt dit als een verdienstelijke daad. Sommigen geloven dat, door bladgoud op bepaalde delen van een Boeddha beeld te plaatsen, het zal helpen om hun eigen pijn in dat gebied te genezen. Het grootste deel van het bladgoud wordt gemaakt in Mandalay.

8. De heilige Banyan (Bodhi) boom water geven
De Banyan, of Bodhi boom, speelt een uiterst belangrijke rol in het spirituele leven van boeddhisten in Myanmar. De belangrijkste reden is dat deze boom wordt geassocieerd met het leven van Boeddha. Er wordt gezegd dat Boeddha verlichting bereikte onder een Banyan boom en als zodanig wordt het tot op de dag van vandaag vereerd door boeddhisten over de hele wereld. Tijdens het reizen zal je merken dat bijna elke grote pagode een Bodhi boom heeft en het is gebruikelijk dat mensen daar hun respect betuigen. Bij volle maan eren boeddhisten het moment door water op de Bodhi boom te gieten. Voor boeddhisten in Myanmar is deze dag erg belangrijk, omdat het de dag is waarop Boeddha werd geboren, de dag dat hij verlichting bereikte en de dag van zijn ondergang.

9. Festivals
Myanmar is een land dat rijk is aan cultuur en religieuze festivals. Het hele jaar door vinden er vele festivals plaats. Voor mij is één van de meest bijzondere het Thidingyut (Licht) festival dat begin oktober in het hele land wordt gevierd. Mensen verwelkomen Boeddha met kaarsen en kleurrijk verlichte objecten. Tijdens het festival zijn huizen en straten versierd met lantaarns en lampen. Mensen genieten meestal van dit verlichtingsfestival door 's nachts pagodes te bezoeken met vrienden en familie.

10. Respect betuigen aan Boeddha in Myanmar
Het betuigen van respect aan Boeddha bestaat al eeuwen in Myanmar. Dit doen zij door te knielen en te buigen met samengevoegde handen voor boeddhistische monniken of afbeeldingen van Boeddha. Dit is een manier om eerbied en dankbaarheid te tonen. Tevens is het een gelegenheid om vergeving te vragen.

Reisexpert

Ik werk al heel wat jaren bij VNC Asia Travel. Mijn passie is uiteraard reizen door Azië en ik krijg vooral een kick van mooie spots fotograferen, gek doen met de lokale bevolking en leuke excursies proberen. Ik vind het heerlijk om na een reis door Azië mijn persoonlijke ervaringen over te brengen aan klanten en ze enthousiast te maken voor een bestemming.

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

09 Mei 2017 - Sri Lanka en Myanmar

Reizen met de trein door Sri Lanka en Myanmar

Reizen met de trein, het heeft iets romantisch en authentiek Lees verder

15 Mei 2019 - Mongolië

De leukste festivals in Mongolië

Mongolië heeft een rijke cultuur en de inwoners staan b Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie