Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

12 April 2023 - Zuid-Korea

Ga op culinair avontuur in Zuid-Korea

Terug
Portret Nathalie de Leeuw
Nathalie de Leeuw

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Het is je vast wel opgevallen dat de Koreaanse keuken steeds populairder wordt, het is hot & happening. Toch gaat er niets boven het proeven van de gerechten in het land van herkomst. Hier bij VNC weten we precies welk gerecht elke fijnproever zou moeten proberen. Gebruik deze handige lijst met aanbevelingen om je culinaire avontuur in Zuid-Korea te beginnen.

Shabu shabu

Shabu shabu is een geweldige gezamenlijke doe-het-zelfmaaltijd, vernoemd naar het sissende geluid van vlees dat wordt gekookt in hete bouillon. Je kunt een vaste hoeveelheid vlees bestellen voor je tafel (meestal rundvlees) en er is een onbeperkte saladebar voor groenten, sauzen en bijgerechten. Eet het zoals je wilt, maar de meeste restaurants bieden rijstpapier aan om je eigen loempia-wraps te maken.

Dak galbi

Dit pittige roerbakgerecht, dak galbi, bevat gemarineerde kipblokjes, aardappelschijfjes, uien, kool en gochujang (een rode peperpasta). Het wordt opgediend in een enorme pan in het midden van je tafel. Maak het nog lekkerder met bijvoorbeeld geraspte kaas. Als alles goed gegaard is krijg je een seintje van je ober en kun je het gerecht eten met rijst of ervoor kiezen om wraps te maken met sla.

Pajeon

Pajeon is een hartige gebakken ui-pannenkoek die meestal wordt gecombineerd met makgeolli, Koreaanse rijstwijn. Je kunt kimchi toevoegen om kimchijeon te maken of zeevruchten om haemul pajeon te maken. Als het gerecht op tafel komt, gebruik je eetstokjes om het in hapklare stukjes te scheuren om te delen en in de meegeleverde sojasaus te dippen. Jammie!

Naengmyeon

Naengmyeon betekent letterlijk "koude noedels", maar laat je daar niet door afschrikken! Dit verfrissende gerecht is gemaakt van taaie, dunne boekweitnoedels in een gekoelde runderbouillon. Toppings zijn gesneden Aziatische peer, komkommer, kimchi, rundvlees en een hardgekookt ei. De ober brengt je pittige mosterd, azijn, specerijen en een keukenschaar om de noedels mee te snijden. Probeer een kom ijskoude naengmyeon tijdens de Koreaanse zomer en je zult er geen spijt van krijgen!

Samgyeopsal

Het is tijd om Samgyeopsal in de schijnwerpers te zetten. Het is dik gesneden buikspek dat je midden op tafel kunt grillen op de grill. Tijdens het grillen gebruik je de meegeleverde keukenschaar om de vleesreepjes in hapklare stukjes te snijden. Doop het vlees in een pasta van sesamolie en zout, leg het in een slablad met knoflook, gochujang, uien en eet dan de hele wrap in één keer op. Vergeet de soju (gedistilleerde drank die meestal gemaakt wordt van rijst) niet!

Jokbal

Als je van langzaam gegaard vlees houdt, dan zal je dol zijn op jokbal: varkenspootjes gestoofd in sojasaus en kruiden. Het is smelt-in-je-mond mals. Het wordt in plakjes geserveerd zodat je het gemakkelijk in Saewoojeot (garnalensaus) kunt dopen en slawraps kunt maken. Variaties zijn onder meer pittige “vuur” jokbal en cheesy jokbal. Kortom: de droom van een vleeseter!

Jjajangmyeon

Een populair Chinees-Koreaans gerecht is jjajangmyeon, of te wel tarwenoedels gegarneerd met een hartige zwarte bonensaus, in blokjes gesneden varkensvlees en groenten. Voor minder dan 5 euro per kom is het vullend, heerlijk en razend populair bij Koreanen.

Dolsotbap

Dit is het pittigere neefje van de bibimbap. In wezen is het gestoomde rijst die wordt geserveerd in een zeer hete stenen pot met een deksel erop. Basic dolsotbap bevat jujubes, ginseng, paddenstoelen, kastanjes en bonen voor een traditionele, gezonde en volledig veganistische maaltijd. Je kunt groenten, vlees en kimchi toevoegen om er een dolsot bibimbap van te maken. Terwijl je aan het eten bent, kom je steeds dichterbij de licht verbrande, maar toch smakelijke rijstkorst. Als je geen zin hebt om de korst uit de stenen kom te hakken, kun je de kom vullen met hete bouillon, afdekken met een houten deksel en laten weken voor een snelle rijstpap. Only in Korea!

Hotteok

Hotteok is dé perfecte wintertraktatie. Op elke traditionele markt vind je wel een oma die verse hotteok aan het maken is bij een straatkraam. In feite is het gefrituurd deeg in de vorm van een pannenkoek, gevuld met bruine suiker en verschillende noten. Nadat het op de bakplaat is geperst en gebakken, wordt het in een papieren beker geplaatst die je kunt vasthouden, zodat je het zoete gerechtje op de hand kunt eten terwijl je de rest van de markt te voet verkent. Zorg er alleen wel voor dat je het eerst goed laat afkoelen voordat je de eerste hap neemt! De vulling is namelijk verraderlijk heet, waardoor je in no time je tong verbrand als je niet oppast. Maar áls je dan een hap neemt, dan snap je waarom hotteok favoriet is onder zowel Koreanen als buitenlandse bezoekers. 

Bingsu

De meer traditionele bingsu wordt patbingsu genoemd, wat geschaafd ijs is met rode bonen, zoete rijstwafels en sojabonenpoeder. Tegenwoordig kun je allerlei verschillende soorten vinden in elk dessertcafé in Korea. De basis van het dessert is een berg zijdeachtig melkijsschaafsel met enorm veel toppings. Je kunt het bestellen met stukjes cheesecake, mango of siroop van groene thee. Elke bingsu-variant die je kunt bedenken, is waarschijnlijk ergens te krijgen. Vanwege het grote formaat wordt het dessert meestal gedeeld met vrienden rond een tafel.

Reisexpert

Ik werk al heel wat jaren bij VNC Asia Travel. Mijn passie is uiteraard reizen door Azië en ik krijg vooral een kick van mooie spots fotograferen, gek doen met de lokale bevolking en leuke excursies proberen. Ik vind het heerlijk om na een reis door Azië mijn persoonlijke ervaringen over te brengen aan klanten en ze enthousiast te maken voor een bestemming.

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

15 Maa 2017 - Zuid-Korea

Traditionele temple stay in Zuid-Korea

In de maand september hebben we met z'n tweeën ruim dri Lees verder

01 Jul 2020 - Zuid-Korea

9 redenen waarom je naar Zuid-Korea moet reizen

Ingesloten op een schiereiland onder Noord-Korea tussen de w Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.