Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

30 Aug 2019 - Sri Lanka

De 5 mooiste wildparken van Sri Lanka

Terug
Portret Nathalie de Leeuw
Nathalie de Leeuw

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Wat heel veel mensen niet weten is dat Sri Lanka prachtige wildparken heeft met groot, klein en bijzonder wild. Sommige parken worden druk bezocht maar er zijn ook nog genoeg parken te vinden die veel minder bezoekers krijgen. Ben je op zoek naar groot wild zoals olifanten of luipaarden? Of ben je meer een vogelaar? Sri Lanka heeft het allemaal. Ik heb er inmiddels heel wat bezocht en vertel graag over mijn persoonlijke top 5.

Yala National Park, het gebied van de luipaarden

Yala National Park is het bekendste wildpark van het land. Niet zo gek want het is een afwisselend park qua vegetatie en er is ontzettend veel wild te vinden. De luipaarden waar Yala om bekend staat8 leven in de dichte jungle, maar worden zelden waargenomen. Het geluk was meerdere keren met me waardoor ik van vrij dichtbij de luipaarden heb gezien. Ook van klanten hoor ik regelmatig dat ze luipaarden gespot hebben. Olifanten, krokodillen en apen worden bijna altijd wel gesignaleerd. Het nadeel van Yala National Park is dat het zeer druk bezocht wordt. Vaak sta je met vele jeeps te turen naar hetzelfde dier. Gelukkig hebben we een goede manier gevonden om de grootste drukte te ontwijken. VNC Asia Travel kan toestemming krijgen om via een andere ingang het park binnen te gaan. Er kunnen wat andere jeeps aanwezig zijn maar het is er lang niet zo druk als bij de hoofdingang. Je kan hierdoor naar de meer afgelegen gebieden van het National Park gaan zoals Yala blok 3 en 5 waar nauwelijks bezoekers komen.

Gal Oya National park, ongerepte jungle en zwemmende olifanten

Het is nog niet zo lang geleden dat het Gal Oya National Park haar deuren opende. Het ligt aan de oostkant van Sri Lanka en wordt nog maar weinig bezocht door toeristen. Het park bestaat naast een gedeelte ongerepte jungle voor een groot deel uit water. Hier ga je dan ook niet met een jeep op safari maar met een boot. Naast de vele wilde olifanten is het ook een uitstekende plek om bijzondere vogels te spotten. We begonnen de dag met een picknick ontbijt op een onbewoond eiland midden in het park. Met een beetje geluk zie je olifanten zwemmen tussen de eilandjes. De geweldige Gal Oya Lodge is meer dan alleen een eco lodge. De filosofie van de lodge is om je dichter bij de natuur te brengen en de lokale omgeving te beschermen. Deze filosofie is terug te vinden in elk detail. De bungalows zijn gebouwd met natuurlijke materialen en er wordt zoveel mogelijk gerecycled.


Wilpattu National Park, mijn persoonlijke favoriet

Wilpattu National Park is het grootste wildpark van Sri Lanka, met uitgestrekte bossen en savannes die een overvloed aan wild en vogelsoorten bieden. Hier had ik het gevoel in Afrika te zijn in plaats van Sri Lanka. Het is de thuishaven voor luipaarden, lippenberen en olifanten. Het luipaard heb ik hier niet gezien maar wel de lippenbeer. Op zijn gemak liep hij langs de jeep. Hij leek zich niet te storen aan ons. In het Wilpattu National Park hebben we geslapen in een luxe safaritent wat onze natuurervaring compleet maakte. De heerlijkste verse maaltijden werden geserveerd en ’s avonds sloten we de dag af met een wijntje bij het kampvuur.    

Minneriya National Park, olifanten in overvloed

Olifanten, olifanten en nog eens olifanten. Dat is waar het in het Minneriya National Park om draait. In de periode mei tot september kan je soms wel honderden olifanten zien die zich hier verzamelen. Het park bestaat grotendeels uit open vlaktes wat het ook weer anders maakt dan de andere parken. Hierdoor is het eenvoudig om de olifantenkuddes te vinden. Het park ligt niet ver van de Culturele driehoek waardoor het een leuk uitstapje is als je even wil ontsnappen aan alle cultuurpracht van Sri Lanka.

Bundala National Park, de beste plek om vogels te spotten

Vogelaars opgelet want de beste plek in Sri Lanka om vogels te spotten is het Bundala National Park. In het relatief kleine park zijn meer dan 200 verschillende soorten vogels te vinden. Velen overwinteren hier. Het park ligt niet ver van het beroemde Yala National Park maar wordt veel minder bezocht. Het park bestaat uit lagunes, duinen en vooral veel water. Flamingo’s, ooievaars en pelikanen zijn hier veel geziene gasten. Het is de enige plek in Sri Lanka waar de zoetwaterkrokodil voorkomt. Deze kan wel 7 meter lang worden. 

Reisexpert

Ik werk al heel wat jaren bij VNC Asia Travel. Mijn passie is uiteraard reizen door Azië en ik krijg vooral een kick van mooie spots fotograferen, gek doen met de lokale bevolking en leuke excursies proberen. Ik vind het heerlijk om na een reis door Azië mijn persoonlijke ervaringen over te brengen aan klanten en ze enthousiast te maken voor een bestemming.

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

25 Okt 2017 - Sri Lanka

5500 treden naar Adam´s Peak in Sri Lanka

Het is half drie ‘s nachts. Slaperig word ik wakker en Lees verder

15 Apr 2019 - Sri Lanka

8 bijzondere plekken in Sri Lanka waar je geslapen moet hebben

Tijdens het boeken van je reis denk je vooral aan wat je all Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie