Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

20 November 2019 - Myanmar

De vier meest bijzondere sociale projecten in Yangon

Terug
Portret Nathalie de Leeuw
Nathalie de Leeuw

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Myanmar is één van mijn favoriete bestemmingen in Azië. Inmiddels heb ik een aantal reizen gemaakt door dit prachtige land en steeds ben ik weer onder de indruk van de vriendelijke mensen en de authenticiteit. Tijdens mijn laatste reis door Myanmar heb ik een aantal projecten bezocht die ik graag met iedereen wil delen. Want wat ben ik geïnspireerd geraakt na het bezoeken van deze plekken.

Myanmar is een land in ontwikkeling. Er wordt druk geïnvesteerd in gezondheidszorg en onderwijs maar zaken als maatschappelijk welzijn en het milieu blijven nog erg achter. Sommige inwoners van Myanmar blijven niet wachten op verbeteringen maar nemen het heft in eigen handen. Een aantal buitengewoon slimme ondernemers hebben ervoor gekozen om hun hersens, tijd en geld te investeren in het opzetten van genereuze projecten voor sociale ondernemingen. Met een bezoek aan deze fantastische projecten heb je niet alleen een leuke dag, maar gaat je geld ook naar een goed doel en ontmoet je fascinerende mensen met een verhaal.

Souvenirs shoppen

In het oude centrum van Yangon vind je smalle straatjes, koloniale gebouwen en kleine winkeltjes. Op zoek naar bijzondere souvenirs ging ik een kijkje nemen bij Hla Day. Naast de mooie producten komt je geld om een goede plek terecht. De organisatie achter deze winkel werkt samen met kansarme groepen en kleine lokale bedrijven. Ze ontwerpen, ontwikkelen en verkopen hoogwaardige handgemaakte producten met een eigentijdse twist. Er wordt gewerkt met lokale materialen en traditionele vaardigheden. Alle gegenereerde winst wordt op verschillende manieren geherinvesteerd om de gemeenschap van deze kunstenaars te versterken. Een hele leuke winkel waar ik volgende keer zeker weer naar terug ga.

Een piepklein maar bijzonder restaurant

Wat heb ik heerlijk gegeten bij het LinkAge Restaurant. Dit kleine restaurant op de eerste verdieping van een traditioneel Birmees gebouw doet ook dienst als kunstgalerie. Het serveert Chinees en Birmese gerechten en wordt gerund door een groep vrijwilligers die straatkinderen helpt door hen training te geven in het restaurant. Er is een kleine tafel (deze biedt plaats aan slechts twee personen) op het balkon en biedt een prachtig uitzicht op het drukke straatleven. Het is er piepklein maar echt een bezoek waard.

Kookles met verse producten

Wie houdt er nou niet van lekker eten? Na het ontbijt neemt de gids me mee naar de lokale markt. Een kleurrijke en levendige plek waar van alles te zien, en vooral te ruiken is. De gids vertelt me van alles over de producten die op de markt te vinden zijn. Wat zie ik een hoop groente en fruit waar ik nog nooit van gehoord heb! We slaan onze ingrediënten in waarmee ik later mijn eigen lunch ga bereiden. Ik word hartelijk ontvangen door de gastvrouw die me uitleg geeft over het bereiden van mijn lunch. Een gezellige bedoeling met een goed geslaagde lunch als resultaat. De "Three Good Spoons" organisatie is een sociale onderneming die kooklessen geeft aan toeristen en inwoners van Yangon. De winst die hieruit voortvloeit, gaat naar de financiering van gratis lessen hygiëne, voeding en koken die worden aangeboden aan kansarme en werkloze vrouwen. 

Souvenirs gemaakt van afval

Samen met de gids neem ik de ferry vanuit Yangon naar Dala. Een plattelandsdorpje waar het leven een stuk langzamer gaat dan in Yangon. Het is er landelijk en onontwikkeld. Er komen hier maar weinig toeristen en er wordt dan ook vrolijk gezwaaid en gelachen naar me. Er wacht een tuktuk die mij naar de werkplaats van Chu Chu brengt. Een werkplaats die gedeeltelijk gebouwd is met plastic flessen en oude autobanden. Chu Chu betekent plastic zak in het Birmees en het is een sociale onderneming opgericht door Cesyi. Een Italiaanse NGO die graag schatten zoekt in de vuilnisbakken van Yangon. Door dit weggegooide materiaal te upcyclen  wil het bedrijf niet alleen de straten opruimen, maar ook training, werkgelegenheid en een regelmatige bron van inkomsten bieden aan de anders benadeelde betrokken families. Het upcyclen wordt gedaan door lokale families in Dala. Elke familie neemt de verantwoordelijkheid voor de productie van specifieke items. Gezinnen verkopen hun artikelen vervolgens via Chu Chu. Wat je koopt komt direct ten goede aan de families. Wat word ik hier blij van een project als dit. Het geld vliegt mijn portemonnee uit maar dat maakt niks uit.

Reisexpert

Ik werk al heel wat jaren bij VNC Asia Travel. Mijn passie is uiteraard reizen door Azië en ik krijg vooral een kick van mooie spots fotograferen, gek doen met de lokale bevolking en leuke excursies proberen. Ik vind het heerlijk om na een reis door Azië mijn persoonlijke ervaringen over te brengen aan klanten en ze enthousiast te maken voor een bestemming.

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

09 Mei 2017 - Sri Lanka en Myanmar

Reizen met de trein door Sri Lanka en Myanmar

Reizen met de trein, het heeft iets romantisch en authentiek Lees verder

11 Jan 2018 - Japan, Laos, Noord-Korea en Zuid-Korea

Cultuurverschillen in Azië

De Aziatische cultuur verschilt nogal van de Nederlandse. Re Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.