Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

13 November 2017 - Myanmar, Cambodja en Vietnam

De mooiste boottochten van Zuidoost-Azië

Terug
Portret Manuela Sutmuller
Manuela Sutmuller

Weet veel over: China, Vietnam, Sri Lanka

Fascinerende Irrawaddy Cruise
Dwars door Myanmar stroomt de Irrawaddy rivier, ook wel de Ayeyarwady rivier genoemd. Vanuit het noordelijke berggebied vindt de Irrawaddy zijn weg naar zee. Onderweg passeert het diverse bekende interessante plaatsen zoals Mandalay, Bagan en Yangon. Een ideale, rustgevende en alternatieve manier van reizen door Myanmar is dan ook om een cruise te maken over een gedeelte van de Irrawaddy rivier.

In de ochtend stap ik op de, toch best wel luxe, riviercruiseboot die me in vijf dagen naar Bagan zal brengen. Vanuit het startpunt in Mandalay vaart de boot in korte tijd naar Mingun, een van de koningssteden aan de waterkant van de Irrawaddy. Ook een bezoek aan koningsstad Sagaing staat op het programma, voordat de cruise richting het zuiden vaart. Het cruisen bevalt me goed, veel zien en toch zeer ontspannend reizen. Gedurende deze dagen maak ik ook kennis met een aantal minder bekende, maar zeer inspirerende plaatsen. Vanaf het dek geniet ik van het dagelijkse leven dat zich afspeelt aan de oevers van de rivier. Een bezoek aan Yandabo leert me over het fabriceren van waterpotten en kruiken waar water en voedsel in wordt bewaard. Tenslotte komen we aan bij de tempelvlakte van Bagan, een van de hoogtepunten van mijn reis.

Het vervoer in Myanmar gebeurt voornamelijk per auto en via binnenlandse vluchten. De cruise betekende voor mij dan ook een mooie afwisseling op deze manier van reizen. Het cruisen over de Irrawaddy is, vanwege de stand van het water, helaas niet altijd mogelijk. Echter, als het mogelijk is, zou ik het iedereen aanbevelen! 

Geschreven door reisexpert Nathalie

Comfortabele Mekong Cruise
De levensader van Zuidoost-Azië, de Mekong rivier, is een van de grootste en meest bekende rivieren in Azië. De rivier vindt zijn oorsprong in het Tibetaans hoogland en via China stroomt de machtige rivier zuidoost-Azië binnen in het noorden van Laos. Via de grens met Thailand stroomt hij vervolgens door Cambodja naar de Mekong delta in zuid-Vietnam. In het deltagebied, nabij Ho Chi Minh stad, heeft de Mekong rivier zich reeds verdeeld in honderden vertakkingen. Deze waterwegen vinden in het zuiden van Vietnam hun eigen weg naar de Zuid-Chinese zee.

Reizigers die Vietnam, Laos en Cambodja bezoeken komen de Mekong meestal wel ergens tegen tijdens hun reis. Bijvoorbeeld tijdens een dagtocht naar de Mekong delta vanuit Ho Chi Minh stad of bij het spotten van Irrawaddy dolfijnen in het 4000 eilanden gebied in zuid-Laos. Een ideale manier om de waterwegen van de Mekong rivier te volgen is per cruise. Er zijn verschillende mogelijkheden en vaarroutes, echter mijn persoonlijke favoriet is de meerdaagse cruise van Ho Chi Minh in zuid-Vietnam naar de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh (of vice versa). Hierbij leg je deze vaarroute in een aantal dagen af en onderweg zijn er diverse interessante stops op de route. Iedere boot heeft zijn eigen programma, maar meestal worden bezienswaardigheden als drijvende markten, oude tempels en kleine traditionele dorpen niet overgeslagen. Een voorbeeld is een bezoek aan de oude koninklijke hoofdstad van Cambodja, Oudong. Deze plaats ligt aan een van de uitlopers van de Mekong rivier en kent vele historische bezienswaardigheden. Ook de kleine vissersplaatsjes aan de waterkant geven een mooie beeld van het leven aan de Mekong rivier. Hardwerkende mannen in ambachtfabriekjes en kinderen die spelen in het water; je passeert ze terwijl je op een comfortabele manier door het gebied reist.

Naast de cruise tussen Vietnam en Cambodja zijn er diverse andere mogelijkheden om de Mekong te bevaren, zoals een korte Vat Phou cruise in zuid-Laos of een meerdaagse cruise door Laos vanuit de grensovergang met Thailand. Wij adviseren je graag over de mogelijkheden!

Geschreven door reisexpert Ilja

Mist’erieus Halong Bay
Voor mijn werk en privé heb ik regelmatig naar Azië mogen reizen, maar nog niet naar Vietnam. Deze mooie bestemming stond nog steeds hoog op mijn wensenlijst en afgelopen jaar was het eindelijk zover! Waar ik vooral naar uitkeek was ons verblijf in Halong Bay, verleid door de prachtige foto’s in alle reisgidsen van de bekende grillige, uit het water oprijzende, rotspunten en kleurige jonken in de stralende zon.

Eenmaal in Halong aangekomen werden we helaas geconfronteerd met mist. Hele dikke mist, zodanig dik dat de gids met de melding kwam dat het schip niet uit kon varen en dat we af moesten wachten of we überhaupt zouden gaan. Wat een teleurstelling!

Groot was daarom de vreugde toen we het bericht kregen dat we met wat vertraging alsnog uit zouden varen. Eenmaal op het water werd het iets lichter en rezen de bekende grillige rotsen, mysterieus door de mist omhuld, op uit het water. Het was prachtig, op een heel andere manier dan ik verwacht had. De zon deed zijn best om door het wolkendek heen te breken en door een wazig zonnetje heen zag ik in de verte zelfs een jonk!

In Halong Bay leven hele gemeenschappen in drijvende dorpen. Terwijl we hierlangs voeren, hoorde je mensen roepen, kinderen lachen en moeders mopperen. Een gewoon dorp, maar dan met het geluid van buitenboordmotoren in plaats van auto’s. Honden renden zonder angst over de smalle loopplanken en de vissers voeren af en aan, een levendig gezicht in een prachtige omgeving.

Onderweg kwamen we nog een ‘supermarkt’ boot tegen en diverse vissersschepen. Eenmaal op het eiland Cat Ba aangekomen, bleek dat deze vissersschepen in de baai aan elkaar vastgebonden worden en zo ook weer een drijvend eiland vormen. Een bijzonder gezicht met al die rode Vietnamese vlaggen in top en ‘s avonds met allerlei knipperende lampjes. Hier wordt geleefd en gewerkt op een heel klein oppervlak en in veelal armoedige omstandigheden. Zoals in heel Vietnam werd ons ook hier weer duidelijk hoe volhardend de Vietnamezen zijn.

We hebben genoten van Halong Bay in de mist. Het beloofde zonnetje is nooit gekomen maar dit deel van Vietnam heeft een onuitwisbare indruk op ons gemaakt.

Geschreven door reisexpert Manuela

Reisexpert

Na jarenlang leiding te hebben gegeven op een reisbureau en een reserveringsafdeling van een kleine touroperator, heb ik een nieuwe uitdaging gevonden om mooie maatreizen voor je samen te stellen.

Weet veel over: China, Vietnam, Sri Lanka

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

28 Jul 2016 - Vietnam

Het groene pareltje in Vietnam dat Mai Chau Eco lodge heet

Het is acht uur in de ochtend. Na een aantal mooie dagen in Lees verder

09 Feb 2017 - Vietnam, Nepal, Japan en Zuid-Korea

Top 5 Bijzonder Overnachten in Azië

Wat dacht je van wakker worden in de serene sfeer van een bo Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.