Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

18 Juli 2017 - Mongolië

Mongolië; het ultieme niks

Terug
Portret Margreet Versteijlen
Margreet Versteijlen

Weet veel over: Bhutan, Indonesië, Mongolië, Rusland, China, Tibet, Nepal, Burma, India

Van dit land heb ik altijd gedacht; Mongolië is de Gobi woestijn en de Gobi woestijn is één grote zandbak. Maar alles behalve dat! Mongolië kent inderdaad grote delen met een woestijnlandschap met eindeloze zandduinen, maar kent ook watervallen, meren, landschap met vulkanisch gesteente, prachtige cayons en bergen. Daarnaast is Mongolië één groot wildpark met paarden, geiten, schapen, kamelen, gazellen, gieren en nog veel meer. Tot even buiten de hoofdstad Ulan Bator is er nog een geasfalteerde weg maar in de rest van het land, race je over de steppen.

Mongolië is het ultieme niks! Je hoort niks en je ziet niks, maar beleeft een heleboel! Het paard is het vervoermiddel voor een Mongoliër en de geiten en schapen de bankrekening.

Vooruit met de geit
Toen ik voor de eerste keer in Mongolië reisde, waren er nog niet overal gerkampen en logeerden we ook in 2-persoons tentjes, die we dan opsloegen in de buurt van een riviertje of waterput, zodat we ons konden wassen. Uit het niets was daar ineens de ‘chief of the valley op z’n peerd’ die ons vertelde dat we hier niet mochten kamperen. De gids kocht hem om met een blikje bier en alles was in orde.

Op een dag zat ik met enkele reisgenoten bij zo’n waterput te relaxen en verkoeling te zoeken door af en toe een emmer water over me heen te gooien, toen we in de verte een hele grote kudde geiten aan zagen komen met daar op grote afstand achteraan een herder op zijn paard. Ik begon vast water uit de put te scheppen zodat de schapen niet hoefden te wachten met drinken tot hun baas arriveerde. Echter één van de geiten, de nieuwsgierigste, kwam aan de rand van de put staan om erin te kunnen kijken. Ik zei nog: ‘ aan de kant geit, dadelijk val je in de plomp’ en ja hoor, dit gebeurde ook daadwerkelijk. Wat nu? Geiten vormen immers de bankrekening van een herder! Ik vroeg mijn reisgenoten om gauw één van onze chauffeurs te roepen om zo samen de geit uit de put te krijgen. Ondertussen hield ik de lange stok met de emmer eraan in de put zodat de geit met zijn poten in de emmer kon gaan hangen en hierdoor de kop boven water te houden. De geit schreeuwde enorm wat nog eens harder klonk doordat het gekerm tegen de putwanden galmde. Uiteindelijk hebben we één van de chauffeurs aan zijn voeten in de put laten zakken, hij heeft de geit bij zijn horens gepakt en wij trokken de emmer met geit en al omhoog. De geit en daarmee het banksaldo van de herder was gered!

Gastvrij in de ger
Tijdens een andere reis door Mongolië bezocht ik een ger. De Mongoliër is enorm gastvrij en als je onderweg een bezoek brengt aan zijn ger, moet je op de eerste plaats goed uitkijken voor de hond, die het erf beschermt. Ik ben een keer, midden in Mongolië, gebeten door een hond en heb voor mijn gevoel heel Mongolië bij elkaar geschreeuwd. Het was meteen gedaan met de stilte!

In de ger heeft de Mongoliër een altaartje met een foto van de Dalai Lama en alle familieleden. Op een met koeienpoep gestookte kachel wordt van gefermenteerde paardenmelk, yoghurt en kaas gemaakt. Als gastvrij onthaal werd ons dit alles gepresenteerd en hoe vies het ook is, het is niet beleefd om het te weigeren en je moest het kommetje melk met twee handen aannemen. Op de kaas bijt je ongeveer je tanden kapot, zo hard is de kaas. Vanuit Ulan Bator hadden we zeep, spaghetti, suiker en bier meegenomen om dit, na het bezoek aan de ger, achter te laten als dank voor de gastvrijheid.

Daarnaast hadden onze chauffeurs onderweg ergens een marmot gescoord die in het gerkamp opengesneden en voor het diner geprepareerd werd. Gelukkig voor het diner van henzelf en niet voor ons! Dit schijnt een delicatesse te zijn!

Mijn tips
Door het jaar heen lopen de temperaturen in Mongolië enorm uiteen. In de winter kan het -50 graden zijn en vriezen er vele kuddes dood. In de zomer kan de temperatuur zomaar oplopen tot +40 graden. In het zuiden van het land, bij de zandduinen van Khongoryn Els, ligt de Gierenvallei. Door deze vallei kun je een mooie wandeling maken en op de schaduwplekken ligt, ondanks de hitte in de zomer, nog een dik pak ijs.

In Hustai National Park kun je heerlijk wandelen en je laten verrassen door een troepje Prezwalski paarden, die over de kam van een berg kijken. Mooi om te weten dat deze paarden in Nederland herfokt zijn en teruggezet in hun oorspronkelijke leefgebied.

Twee prachtige films over Mongolië:

- The story of The weeping Camel
- The Cave of the Yellow Dog

Ik heb veel bestemmingen van VNC Asia Travel bezocht, maar Mongolië is absoluut één van mijn favoriete bestemmingen. Gewoon door de schoonheid, weidsheid, gastvrijheid en stilte. Mongolië geeft me een enorm gevoel van vrijheid!

Het liefst ben ik op reis naar Azië en leven met een instelling van komt het vandaag niet, dan komt het morgen wel! Relaxed dus! Maar leven van de liefde en de lucht kan niemand en daarnaast wil ik mijn enorme enthousiasme voor Azië met anderen delen. Andere reislustigen motiveren om ook het prachtige Azië te gaan bekijken. Van fietsen door de rijstvelden of wandelen in de bergen word je toch blij?

Weet veel over: Bhutan, Indonesië, Mongolië, Rusland, China, Tibet, Nepal, Burma, India

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

16 Jun 2016 - Nepal, Cambodja en Laos

Over salmiakballen, dromen en de Dalai Lama

Altijd al meer willen weten over de persoon die jouw reis ge Lees verder

23 Aug 2016 - China

Te gast bij de Hakka een bevolkingsgroep in China

Op uitnodiging van de luchtvaartmaatschappij Xiamen Airlines Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.