Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

28 Maa 2017 - Iran

Gesluierd op reis door Iran

Terug
Portret Daphne van Cauter
Daphne van Cauter

Weet veel over: Japan, Cambodja, Iran, Laos, Oezbekistan, Sri Lanka

Naar Iran? Dat is toch gevaarlijk? Wie gaat er nou naar Iran? Dit is een greep uit de vele reacties, van vrienden en familie, die ik kreeg toen ik voor het eerst naar Iran ging. In de media hoor je alleen maar negatieve publiciteit over Iran. Over kerncentrales, dictatuur, de islam, vrouw onvriendelijk en meer. Natuurlijk is dit ook onderdeel van Iran, maar Iran heeft ook heel veel mooie dingen te bieden. Dingen die je niet hoort in de media zoals kleurrijke moskeeën soms zelfs uit de 4de eeuw. Zeer gastvrije en vriendelijke bevolking, prachtige stenen bruggen, oude ambachten en veel meer.

Als ik klanten spreek die naar Iran willen ben ik altijd nieuwsgierig naar de beweegreden om naar Iran te reizen en ook hoe hun omgeving daarop reageerde. Als reactie kreeg ik verschillende antwoorden: sommigen volgen de voetsporen van Alexander de Grote, anderen bereizen delen van de zijderoute. Bijzonder om te horen is als mensen een Iraniër als schoonzoon hebben, of een Iraanse collega, die vol trots en in geuren en kleuren vertelt over zijn of haar land. Of vrienden die er geweest waren en met verrassende verhalen terugkwamen. Kortom het authentieke en menselijke van Iran wat je niet terug hoort in de media.

Er zijn veel vrouwen die liever niet naar Iran op vakantie gaan, omdat ze dan gesluierd moeten reizen. Een hoofddoek dragen is verplicht zodra het vliegtuig gaat landen op Iraanse bodem. In het vliegtuig merk je al dat Iraanse vrouwen die in Nederland wonen, zonder hoofddoek in het vliegtuig stappen. Je voelt in het vliegtuig al dat je je in een ander land bevindt met een totaal andere cultuur. Als je blond haar hebt, ben je bijna de enige. Zodra het vliegtuig gaat landen hoor je veel geroezemoes en de hoofddoeken gaan allemaal om. Bij aankomst op de luchthaven staan hordes familieleden hun naasten op te wachten. Immens grote, dikke koffers worden meegesleept. Hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen bij het inchecken weet ik niet, maar de kinderen en familie zijn dolblij want er zitten allemaal cadeaus voor hen in. Iraniërs zijn echte familiemensen en dat ervaar je als je door Iran reist!

Het dragen van een hoofddoek went sneller dan je denkt en het heeft zelfs zijn voordelen. Je hoeft niet elke ochtend uren voor de spiegel te staan om ervoor te zorgen dat je haar goed zit. Je haar stylen heeft weinig zin, want er gaat toch de gehele dag een hoofddoek over. Een ‘bad hair day’ heb je dus niet. Zelf heb ik krullend haar, maar daar zie ik helaas dan weinig van. Met een hoofddoek om voel ik me ook veel minder toerist dan in andere landen. Voor mijn gevoel toon ik ook meer respect voor de cultuur en het land waar ik te gast ben. Op straat merk je ook aan reacties van vrouwen dat ze het wel erg leuk vinden dat je de moeite hebt genomen om naar hun land af te reizen en wijde kleding draagt met een hoofddoek. Mocht de hoofddoek nou niet helemaal goed zitten en is er teveel haar te zien (we blijven toch de onhandige toerist), dan is er wel een attente oudere dame die je even aan je kleren trekt en je hoofddoek weer goed legt. De Iraanse vrouwen hebben er allerlei trucjes voor om de hoofddoek goed te laten zitten. Zo gebruiken ze een hoofdband eronder. Doek op doek schuift minder snel. Uiteraard kunnen er speldjes gebruikt worden. Grappig genoeg moet ik denken aan mijn oma. Die droeg vroeger ook altijd een doek op haar hoofd, vaak met bloemetjesprint. Deze knoopte ze onder haar kin, zodat die goed bleef zitten buiten en tijdens het fietsen. Als het regende ging er nog een doorschijnend regenkapje overheen.

In de moskeeën gaat het er nog traditioneler aan toe en is het dragen van een chador verplicht. Een chador, letterlijk vertaald ‘tent’ is een gewaad dat het gehele lichaam bedekt, behalve het gezicht. Hij wordt met name gedragen door islamitische vrouwen en maakt vrouwelijke vormen onzichtbaar. De chadors worden aangeleverd door de moskee die je bezoekt en je draagt ze over je huidige kleding. De meeste zijn zwart en soms zelfs grijs met een bloemenprint erop, maar de kleur blijft somber.

Zodra ik met de chador een heiligdom binnenga heb ik handen tekort. Het doek glijdt van mijn hoofd, mijn hoofddoek zit niet meer lekker en stukjes haar zijn te zien. Ik wil graag een foto nemen, maar ik moet tegelijkertijd ook mijn chador dichthouden zodat mijn vrouwelijke vormen niet te zien zijn. Ik denk niet dat ik er ooit handigheid in krijg, maar ik heb besloten om in de ‘tent’ te blijven en de omgeving en mensen in me op te nemen. Ik zie verschillende mensen zitten, sommigen liggen en doen zelfs een dutje. Anderen bidden en raken het mausoleum aan. Ik voel de devotie van de mensen, zie en hoor hoe ze met hun geloof bezig zijn. Ik heb de Islam nog nooit van zo dichtbij beleefd. Ik vind het heel indrukwekkend om te zien. Buitengekomen ben ik blij dat ik de chador weer in kan leveren en mijn handen weer vrij heb. Enkele andere moskeeën kunnen we bekijken zonder chador en dan zien we prachtige kleuren schitteringen, oude pilaren met detailleerde reliëfs, met hand ingelegde mozaïeken in de koepels en muren, kortom een kleurrijk geheel.

Reisexpert

Ik ben een nuchter persoon, wat mijn collega’s nog wel eens grappig vinden. Op reis maak je me blij met een sfeervol restaurantje waar de menukaart speciaal voor mij geschreven lijkt te zijn. Wijntje erbij en terugblikken op de dag, heerlijk. Mijn dag bij VNC start ik het liefst met een kop koffie, choco Prince erbij én een mail van de klant met het bericht dat het reisvoorstel perfect aansluit.

Weet veel over: Japan, Cambodja, Iran, Laos, Oezbekistan, Sri Lanka

Uitgelichte reizen

 • Betoverend Iran

  14 dagenvanaf € 2695 Individuele reizen

  Bekijken
 • Werelderfgoed Iran

  8 dagenvanaf € 1595 Individuele reizen

  Bekijken
 • De schatten van Perzië

  14 dagenvanaf € 2195 Individuele reizen

  Bekijken

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

18 Jul 2017 - Mongolië

Mongolië; het ultieme niks

Van dit land heb ik altijd gedacht; Mongolië is de Gobi... Lees verder

07 Sep 2016 - Iran

Een reisdag in Iran: De bazaars en Perzische keuken van Shiraz

Het is kwart over vijf als ik ruw word wakker gemaakt. &ldqu... Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Gerust op reis?

Tot 60 dagen voor vertrek gratis omboeken. Code oranje? Binnen 30 dagen voor vertrek gratis omboeken of annuleren.

Reizen bekijken Lees meer