Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

26 Apr 2017 - Bhutan

De Elvis Presley van Bhutan en Kate Middleton van de Himalaya’s

Terug
Portret Margreet Versteijlen
Margreet Versteijlen

Weet veel over: Bhutan, Indonesië, Mongolië, Rusland, China, Tibet, Nepal, Burma, India

Koning Willem-Alexander wordt 50 jaar. Een bijzonder jubileum! Om deze gebeurtenis te vieren vertelt reisexpert Margreet over Bhutan, het laatste koninkrijk in Zuid-Azie, en het bijzondere koningspaar.

Sinds 1995 begeleid ik reizen voor VNC Asia Travel en heb in de loop van de tijd een vast reisclubje om me heen verzameld, die regelmatig een grote reis met mij willen maken. In 2008 wilde het reisclubje weer met mij op pad en ik mocht bepalen waar naar toe. Dan kies ik altijd een bestemming waar ik nog niet geweest ben en dat was dit keer het Indiase Sikkim en Bhutan. Geïnspireerd door de beelden van ons koningspaar Willem-Alexander en Maxima in Bhutan en zeker ook door mijn belangstelling voor bergen en Boeddhisme.

Toen we vanuit Sikkim Bhutan binnen kwamen, moesten we, heel symbolisch, door een desinfectiebak lopen, onder een prachtig Boeddhistisch-gedecoreerde poort door. We lieten het drukke en luidruchtige India achter ons en stapten het relaxte en propere Bhutan binnen; het laatste koninkrijk van Zuid-Azië. Meteen is het wel duidelijk dat de koning van Bhutan in het leven van de Bhutanezen, een belangrijke plaats inneemt. Op veel plaatsen hangt een foto van de koning en zijn vrouw; koningin Jetsun Pema. Zo ook op de luchthaven van Paro, als u niet over land, maar met het vliegtuig Bhutan binnenkomt.

Sinds 1907 is Bhutan een Koninkrijk en is Jigme Khesar Namgyel Wangchu sindsdien de vijfde koning en zoon van Koning Jigme Singye Wangchuk. Koning Jigme Singye Wangchuk was getrouwd met vier zussen en de huidige koning is de oudste zoon van zijn vader en diens derde vrouw, Tshering Yangdon. Jigme Khesar Namgyel Wangchu is zeer populair bij de inwoners van Bhutan. Met zijn achterovergekamde haar en lange bakkebaarden, wordt hij ook wel ‘de Elvis Presley van Bhutan’ genoemd.

Jigme Khesar Namgyel Wangchu is in 2011 getrouwd met zijn jeugdliefde; de tien jaar jongere Jetsen Pema. In tegenstelling tot het huwelijk van onze Willem-Alexander en Maxima, is het huwelijk van de koning en koningin van Bhutan erg bescheiden gevierd en was het alleen een feest voor Bhutan en de Bhutanezen. Nadat het huwelijk was gesloten, kroonde de populaire koning zijn vrouw, in een wolk van wierook, tot koningin. Geen kus, want dat is ‘not done’ in Bhutan in het openbaar.

Koningin Jetsun Pema is, net als Maxima, een burger meisje en heeft erg moeten wennen aan alle koninklijke pracht en praal. Door haar schoonheid en modegevoel wordt Jetsun Pema ook wel de ‘Kate Middleton van de Himalaya’s’ genoemd.

In Bhutan, het land van ‘het bruto nationaal geluk’ is het geluk in het huwelijk van het koningspaar op 5 februari 2016 bezegeld door de geboorte van een schattig mannetje; kroonprins Jigme Namgyel Wangchuck.

Na mijn allereerste reis in 2008, ben ik nog twee keer in Bhutan geweest in verschillende jaargetijden. Het mooist vond ik mijn reis in de maand november. De lucht strakblauw, de zon hoog aan de hemel en de Himalaya’s kraakhelder. Wat een geluk!

Het liefst ben ik op reis naar Azië en leven met een instelling van komt het vandaag niet, dan komt het morgen wel! Relaxed dus! Maar leven van de liefde en de lucht kan niemand en daarnaast wil ik mijn enorme enthousiasme voor Azië met anderen delen. Andere reislustigen motiveren om ook het prachtige Azië te gaan bekijken. Van fietsen door de rijstvelden of wandelen in de bergen word je toch blij?

Weet veel over: Bhutan, Indonesië, Mongolië, Rusland, China, Tibet, Nepal, Burma, India

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

28 Dec 2016 - Myanmar, Cambodja, Nepal, Tibet en Myanmar

Tempels, tempels en nog eens tempels, gezien door de ogen van onze reisexperts

Je kunt er tijdens een rondreis Azië eigenlijk niet omh... Lees verder

01 Maa 2017 - Tibet

Op avontuur in Tibet, letterlijk en figuurlijk adembenemend

In juli 1994 ben ik bij VNC Asia Travel komen werken als rei... Lees verder

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.