Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw opgeslagen reizen

Trips

30 Mei 2023 - Taiwan en Taiwan

7 redenen om naar Taiwan op reis te gaan

Terug
Portret Nathalie de Leeuw
Nathalie de Leeuw

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Taiwan (vroeger bekend als Formosa) staat bij veel mensen niet op de radar als het gaat om een vakantie naar Azië. Jammer, want het is een leuke bestemming die je zeker zal verrassen. Denk bijvoorbeeld aan unieke natuur met veel bergen en mooie kuststroken, het overheerlijke Chinees eten en de vriendelijke bevolking. Hierbij 7 redenen waarom je écht eens een kijkje moet gaan nemen in Taiwan!

1. Bruisend Taipei

De hoofdstad van Taiwan is Taipei en de kans is groot dat deze stad je eerste kennismaking is met het eiland. Het is het politieke, maar vooral ook het economische centrum. Wat ik zelf zo leuk vind aan Taipei is de mix van modern en traditioneel. Tussen de architectonische wolkenkrabbers vind je nog steeds kleine straatjes waar je je kan onderdompelen in de traditionele Chinese cultuur.

Ben je een liefhebber van oude Chinese kunst? Neem dan een kijkje in het National Palace Museum. Het bevat de grootste collectie Chinese kunst ter wereld. Er zijn gratis tours die het bezoek voor mij nog eens extra interessant hebben gemaakt.

Eén van mijn favoriete dingen om te doen in Taipei is struinen over de Shilin avond markt. Deze markt is gelegen in het noorden van de stad en behoort tot één van de grootste avondmarkten van Taipei. Er is een gedeelte met alleen maar eten en drinken en er is een gedeelte met kleding, schoenen, tassen, cosmetica etc. Kortom: de perfecte plek om heerlijk te eten en souvenirs in te slaan. Vergeet je camera overigens niet mee te nemen, want het is een leuke plek om (veel) foto’s te maken.

Nog een leuke plek om te bezoeken is de Taipei 101. Met zijn 508 meter is Taipei 101 één van de hoogste gebouwen van de wereld. Er is zes jaar aan gebouwd en heeft - je raadt het al -101 verdiepingen. Met de snelste lift ter wereld ben je in 37 seconden op de 89e verdieping, waar de observatory zich bevindt. Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over Taipei. Omdat er in Taiwan nog wel eens aardbevingen en extreem zware stormen voor komen, moet een enorme bal tussen de 87ste en 92ste verdieping de toren hier tegen beschermen.

2. Ideaal om te verkennen met je eigen huurauto

Zelf vind ik het altijd erg fijn als ik een land met een huurauto kan verkennen. De vrijheid en het comfort geven mij het ultieme vakantie gevoel. En laat Taiwan nou uitstekend te verkennen zijn met een huurauto. De afstanden zijn kort, want Taiwan is ongeveer even groot als Nederland. Er wordt rechts gereden en buiten het drukke Taipei is autorijden in Taiwan goed te doen.

Een prachtige rit is de Central Cross-Island Highway. Deze weg voert je door het enorme ruige en bergachtige binnenland naar de oostkust van Taiwan (of andersom natuurlijk). Ook kom je door de beroemde Taroko kloof, een steile marmerkloof. De weg slingert langs de loodrechte wanden van het ravijn omlaag, best spannend! Je kunt op verschillende plekken stoppen om een foto te maken of om een wandeling te gaan maken. Een uniek stukje Taiwan, als je het mij vraagt.

Langs de oostkust is ook een mooie route om met je eigen huurauto te rijden. De kust is hier mooi en rotsachtig en vaak rijd je strak langs de oceaan. De weg van Hualien naar Yilan lijkt bijvoorbeeld hoog tegen de bergwand geplakt die loodrecht uit de Pacific oprijst. De bergwanden zijn hier en daar wel duizend meter hoog.    

3. Leuke verschillende soorten accommodaties

Uiteraard kent Taiwan de gebruikelijke accommodaties zoals we die overal ter wereld kennen. Maar de B&B’s die je met name in het binnenland vindt maken je reis extra leuk. Het geeft net wat extra jeu aan je reis.

Of wat dacht je van slapen bij de monniken in een klooster? Dit kan in het boeddhistische klooster Fo Guang Shan, waar je kennis maakt met de monniken en nonnen. Je krijgt van hen een rondleiding door het tempelcomplex en je overnacht in het gastenverblijf op het tempelterrein. Alle maaltijden die geserveerd worden zijn vegetarisch. Zet de wekker vroeg, zodat je de ochtendceremonie in de tempel kunt bijwonen.

4. Lekker actief

Taiwan is ideaal voor mensen die lekker actief willen zijn tijdens hun reis. Twee derde van het eiland is bedekt met hoge bergen. Je kunt je dus wel voorstellen dat er enorm veel mogelijkheden zijn om te hiken. Maar denk ook aan surfen, kajakken en raften.

En wist je dat Taiwan een echt fietsparadijs is? Naast dat Taiwan een grote producent van fietsen is, heeft het tegenwoordig een groot netwerk aan fietsroutes. Er is zelfs een fietsvriendelijke trein, waarbij je gemakkelijk overal in en uit kunt stappen.

5. Afwisselende natuur

Voordat ik zelf naar Taiwan ging wist ik helemaal niet dat Taiwan zoveel mooie afwisselende natuur heeft. De Taroko kloof heeft op mij de meeste indruk gemaakt. Het is een steile kloof uitgesleten door de Liwu rivier in een bergmassief van puur marmer. In de kloof is een weg in de wand uitgehakt. De marmeren wanden gaan honderden meters recht omhoog. In de duizelingwekkende diepte zie je de rivier tussen gigantische marmerblokken kronkelen.

Iets ten noorden van Taipei ligt het bergachtige Yangmingshan National Park. Hier vind je vele wandelroutes, zwavelgebieden en warmwaterbronnen. Tevens bevindt zich hier de hoogste slapende vulkaan van Taiwan, de Seven Star Mountain (1.120 meter hoog). Voor mij was dit een fijn uitstapje vanuit het drukke Taipei met als ultieme ontspanning een uurtje badderen in een warmwaterbron.

In het tropische zuiden van Taiwan ligt Kenting National Park. Het is het oudste natuurpark en vooral populair voor het beoefenen van watersporten en snorkelen. Ik was verrast door de mooie witte zandstranden en de fijne sfeer in dit tropische stukje Taiwan.

6. Bijzondere inheemse Aboriginal stammen

Wist je dat er in Taiwan nog een aantal inheemse Aboriginal stammen wonen? Taiwan heeft zestien officieel erkende inheemse bevolkingsgroepen, allen met een eigen taal en cultuur.

Er zijn een aantal plekken waar je een toeristisch dorpje kan bezoeken om kennis te maken met de traditionele levensstijl van deze stammen. Persoonlijk vind ik dit heel toeristisch en niet echt interessant. Veel leuker is het om te struinen door authentieke dorpjes. Er zijn er nog best een aantal te vinden met name in bergachtige, afgelegen gebieden.

7. Heerlijk eten

Wat is het toch fijn als je prachtige vakantiebestemming ook nog eens een fantastische keuken heeft. Er wordt de hele dag door gegeten, in restaurants, maar ook op de avondmarkten. Het is de grootste hobby van de Taiwanezen. Slurpen, smakken, luidruchtig kauwen, spreken met de mond vol en met je ellebogen op tafel leunen: het is allemaal geen probleem. Ik hou er van! Een oud Chinees gezegde luidt dat het tafelkleed er na een goede maaltijd als een slagveld uit moet zien. De Taiwanese keuken heeft veel invloeden uit China en Japan, maar het leuke is dat ze ook een eigen eetcultuur hebben.

Mijn tip: In de kelder van het Taipei 101 gebouw vindt je het beroemdste dumpling restaurant van Taiwan genaamd Din Tai Fung. Vergeet niet ruim van te voren te reserveren.

Reisexpert

Ik werk al heel wat jaren bij VNC Asia Travel. Mijn passie is uiteraard reizen door Azië en ik krijg vooral een kick van mooie spots fotograferen, gek doen met de lokale bevolking en leuke excursies proberen. Ik vind het heerlijk om na een reis door Azië mijn persoonlijke ervaringen over te brengen aan klanten en ze enthousiast te maken voor een bestemming.

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

14 Mei 2018 - Taiwan

Per huurauto door Taiwan

Als we aankomen op de internationale luchthaven Taoyuan bij Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.