Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw bewaarde reizen

Trips

20 Juni 2018 - Japan

Onze favoriete Samoeraikastelen van Japan

Terug
Portret Daphne van Cauter
Daphne van Cauter

Weet veel over: Japan, Cambodja, Iran, Laos, Oezbekistan, Sri Lanka

Aan de rand van de Japanse Alpen ligt Matsumoto. De plaats wordt omgeven door bergtoppen en vele fruitplantages. De verschillende hoge gebouwen in het centrum geven het gevoel van een  redelijk grote stad. Echter, de meest interessante bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. De eyecatcher is Het Zwarte Kraaienkasteel, oftewel: Matsumoto Castle. Dit belangrijke Samoeraikasteel is het middelpunt van de stad en de voornaamste reden om Matsumoto te bezoeken. De zwarte muren maken het kasteel uniek en hiermee onderscheidt het bouwwerk zich van vele andere Samoeraikastelen in het land. Dit maakt het tevens tot een van de mooiste Samoeraikastelen van Japan en mijn persoonlijke favoriet!

In februari bezoek ik Matsumoto, als laatste stop tijdens mijn reis door de besneeuwde Japanse Alpen. Op slechts een paar minuten lopen van mijn hotel ligt het indrukwekkende kasteel, binnen de Marunouchi, de vestigingsgracht. Ik besluit om eerst een wandeling te maken rondom de gracht. Er zijn diverse fotospots en met de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond, schiet ik een aantal mooie plaatjes. Ik ben niet de enige. Een Japans bruidspaar wordt in verschillende poses vastgelegd en ook worden er toeristen gefotografeerd, poserend in geisha kleding.

Het zwart-witte kasteel pronkt boven het water uit. De rode brug aan de westzijde van het kasteel geeft een mooi contrast qua kleur. Via de imposante tuin nader ik de ingang van het enorme complex en verbaas me over de details van het bouwwerk. Een steile muur van grote stukken steen vormt de ondergrond waarop het kasteel is gebouwd. De Japanners zijn uiterst trots op de constructie van het gebouw, bestaande uit zes verdiepingen. Per laag volgt een steile wand van hout met daarop een verfraaid afdak. Deze bouwstijl heeft als doel om de vijand zo goed mogelijk te weren. Ik stap het kasteel binnen en beklim, op mijn sokken, de steile trappen. Vol bewondering sta ik te kijken naar de enorme houten balken die de constructie vormen van het kasteel. 

Van binnen is het kasteel, tot mijn verbazing, erg leeg. Je kunt er kennis maken met de kledij van de Samoerai strijders. Daarnaast vind je er een collectie aan gevechtswapens en strijdmiddelen. De interessante details vind je echter in de constructie van het gebouw zelf. Overal in het gebouw zie je schietgaten van verschillende afmetingen, om zo de vijand  te kunnen bespioneren, maar ook om met wapens te schieten op indringers. Verder zitten er her en der in het kasteel valluiken,  die uiteraard bedoeld zijn om de vijand op ingenieuze wijze weer buiten het kasteel te krijgen.

Langzaam klim ik tot de top en aanschouw het panoramische uitzicht vanaf de bovenste verdieping door de kleine openingen. Wat een bijzondere ervaring om dit kasteel te mogen bezoeken. Een absolute must tijdens je reis door Japan!

Het Zilverreigerkasteel; oftewel Himeji Castle
Samen met een Japans leeftijdsgenootje rent mijn dochter al spelend, aan de voet van Himeji-jo, onder de bloesembomen door.

‘Himeji’ betekent ‘witte reiger’ en ‘Jo’ staat voor ‘kasteel’, het staat ook wel bekend onder de naam ‘Zilverreiger’ kasteel. Het heeft zijn naam te danken aan de witte muren en zilvergrijs gekleurde daken. Naar zeggen is het kasteel een beeltenis van een reiger die vanuit het water opvliegt de helderblauwe lucht in. Terwijl ik aan de voet van het kasteel sta en iets naar boven kijk staat het kasteel fier op een heuvel te glinsteren met zijn witte muren. Dan oogt dit zeker voor mij als een reiger die met zijn hoge poten in het water staat en opvliegt.

Dit kasteel wordt beschouwd als het meest spectaculaire kasteel van Japan vanwege zijn imposante omvang, schoonheid, elegantie en goed bewaarde complexe kasteelgronden. Het behoort  tot de nationale schatten van Japan maar heeft, terecht, ook een plek op de Unesco Wereld Erfgoedlijst. In tegenstelling tot vele andere kastelen in Japan is het nooit vernietigd door oorlog, aardbevingen of brand. Vandaag de dag behoort het nog tot een van de twaalf originele kastelen van het land. Onlangs heeft het nog een langdurige en grondige renovatie ondergaan en maart 2016 is het volledig heropend voor het publiek. Ikzelf ben er juni 2012 en april 2017 geweest.

Mijn reis, april 2017, had ik zo gepland dat we precies met de bloesemperiode Himeji-jo zouden bezoeken. Himeji-jo is één van de meest favoriete hotspots in Japan tijdens de kersenbloesemtijd. Waarom? Er staan meer dan 1000 kersenbomen rondom het kasteel die begin april volop in bloei staan. De roze kleur van de bloembladen met het wit glanzende kasteel op de achtergrond is een fotogeniek plaatje. In deze periode is een bezoek aan het Himeji kasteel zo populair onder toeristen, maar ook onder de Japanners zelf, dat je als bezoeker lang in de rij moet staan om het kasteel überhaupt binnen te komen. Het aantal bezoekers kan zelfs worden beperkt met genummerde tickets. Maar zelfs als er geen tickets meer zijn, of als je in een ander seizoen reist, is een bezoek aan de buitenkant de moeite waard! Je kunt je rondom het kasteel vrij bewegen en ook een stukje omhoog lopen. Zo kun je het kasteel vanuit meerdere hoeken goed bewonderen en prachtige foto’s maken. Tijdens de bloesemperiode zie je overal mensen op kleedjes picknicken onder de bomen met uitzicht op het kasteel. Wat weerhoud je om er niet tussen te gaan zitten!

Persoonlijk gezien vind ik de buitenkant en omgeving van het kasteel mooier en indrukwekkender dan de binnenkant. Het complex is ruim 400 jaar oud. Juni 2012 heb ik het van binnen gezien. Via een benedenverdieping klom ik via een steile, smalle, houten trap naar elke verdieping. Op de prachtige houten vloeren staat weinig tot geen meubilair. Tegenwoordig is er een lift die je helemaal naar boven brengt waar je uitkijkt over de doolhofachtige verdediging en de stad Himeji. Ook zie je de visachtige dakornamenten die je, naar zeggen beschermen tegen vuur, beter van bovenaf. April 2017 was het helaas te druk voor een bezoek, maar hebben we wel volop genoten van de bloesem en de buitenkant van het kasteel.

Ga je naar Japan in een ander seizoen en je hebt maar tijd voor 2 kastelen, bezoek dan zeker Himeji-jo en Matsumoto-jo!

Reisexpert

Ik ben een nuchter persoon, wat mijn collega’s nog wel eens grappig vinden. Op reis maak je me blij met een sfeervol restaurantje waar de menukaart speciaal voor mij geschreven lijkt te zijn. Wijntje erbij en terugblikken op de dag, heerlijk. Mijn dag bij VNC start ik het liefst met een kop koffie, choco Prince erbij én een mail van de klant met het bericht dat het reisvoorstel perfect aansluit.

Weet veel over: Japan, Cambodja, Iran, Laos, Oezbekistan, Sri Lanka

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

28 Maa 2017 - Japan

Op reis door de besneeuwde Japanse Alpen

Op naar de kou Daar ga ik weer! Deze keer reis ik af naar he Lees verder

12 Jun 2017 - Japan

Dineren met een Geisha. Een onvergetelijke avond!

Waar anders dan in de Geisha hoofdstad Kyoto kun je deze onv Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.