Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

01 April 2020 - China

Waar was de mol? De mooiste locaties uit Wie Is De Mol

Terug
Portret Thijs van den Tillart
Thijs van den Tillart

Weet veel over: Zuid-Korea, Vietnam, Japan, Taiwan

Het waren weer bloedstollende weken waarin we massaal op jacht waren naar de Mol! Ook op kantoor hadden wij een interne strijd en via de app deden we massaal mee aan onze bedrijfspoule waar er natuurlijk maar één de winnaar kon zijn van de goed gevulde pot! Nancy van de financiële administratie was dit jaar de gelukkige, vanaf het begin had ze haar pijlen al op Rob gericht!

Hoewel we niet allemaal even grote Molloten zijn, zijn we wel absoluut fan van China. Vol verwachting keken we dan ook al een aantal maanden uit naar de afleveringen om te zien welke mooie plekken in China ze zouden bezoeken. De opdrachten waren soms lastig te begrijpen en voor iedere deelnemer hadden we meerdere theorieën waarom hij/zij wel of niet de mol zou zijn. Maar uiteindelijk ging het ons toch voornamelijk om het prachtige decor waarin het hele spel van list en bedrog zich afspeelde.

Het programma staat al jaren bekend om de prachtige locaties waar de verschillende opdrachten plaatsvinden. Hoewel de provincie Henan vóór WIDM wellicht niet bij iedereen bekend was, vinden wij het niet raar dat ze voor de 20e editie voor deze provincie gekozen hebben. Het was híer waar zo’n 4000 jaar geleden de Chinese beschaving haar oorsprong vond. Historisch gezien dus één van de belangrijkste provincies van China en ook vandaag de dag speelt het nog een grote rol in de economische ontwikkeling van het land. Vanwege haar centrale ligging (tussen Shanghai & Xi’an) kunnen alle mol-locaties prima bezocht worden in combinatie met vele andere hoogtepunten tijdens een op maat gemaakte China-reis. In deze blog neem ik je mee naar de mooiste plekken uit Wie is de mol?.

De 1e aflevering vond plaats bij de Hangu Poort, oorspronkelijk één van de toegangspoorten tot Xi’an en de plek waar het taoïsme is ontstaan. Speciaal voor het programma was het hele plein voor de poorten gevuld met trommelaars, vendeliers en in klederdracht geklede mensen om de kandidaten welkom te heten. Verder kregen we ook enkele andere mooie plekken van de stad Sanmenxia te zien. De opdracht bij de dam met het vuurwerk bijvoorbeeld of de opdracht met de wereldkaart bij het zwanenmeer. Dit park is de laatste jaren ontstaan omdat gebleken was dat Sanmenxia een populaire bestemming was voor witte zwanen om hier te overwinteren. Vanaf oktober vind je hier dan ook duizenden zwanen.

Vervolgens Zhengzhou, waar ook de hovercraft-opdracht plaatsvond. Claes en Miljuschka moesten de prachtige beelden van het Yan Huang Plaza beschrijven, maar helaas kwam er geen geld in de pot. Toen nam het programma ons mee naar Shenhouzhen. Al duizenden jaren wordt hier porselein gemaakt die tot de “Top 5” behoort van China. Wanneer je door het dorpje wandelt, voel je dat je terug de tijd in gaat en in kleine werkplaatsen kun je zien hoe het porselein gemaakt wordt. Door de geur van de bakovens die in het dorpje hangt, krijg je echt een nostalgisch gevoel. Ga hier dus net als de kandidaten op zoek naar het allermooiste theeservies.

Luoyang is één van de oude hoofdsteden van China en staat bekend om de pioenrozen. Er zijn dan ook mooie parken die vooral in het voorjaar en zomer prachtig gekleurd zijn; het doet nog het meest denken aan de Keukenhof. Hoe de pioenroos in Luoyang terecht is gekomen lees je hier. Het was ook in Luoyang waar in het graanveld de mobieltjes verstopt waren, maar ook waar talrijke dames, prachtig verkleed met rode waaiers hun oefeningen deden.

Op een glazen brug van 268 meter lang en 158 meter hoog vond zowel de meest spectaculaire als onbegrijpelijke opdracht plaats. Deze brug vind je in Xuchang. Het is één van de vele glazen bruggen in China. Ook in onder andere Zhangjiajie, bij Chongqing of nabij Shangri-La kun je jezelf op de proef stellen.

De laatste aflevering zagen we de gigantische beelden uitgehakt in de rotsen. Dit waren de Grotten van Longmen. De beelden van Sakyamuni  en 2 bodhisattvas waar Rik aan Buddy, Nathan, Rob en Miljuschka vertelde dat ze doorgedrongen waren tot de finale, zijn de grootste van het hele complex. Maar verspreid langs de oevers van de Yi rivier zijn meer dan 2000 grotten en nissen waar meer dan 100.000 boeddha’s uitgehakt zijn.

Gelukkig krijgen we na de zomer direct weer een nieuw seizoen van Wie is de Mol? en wij hopen natuurlijk dat opnieuw voor een prachtige VNC-bestemming gekozen gaat worden. Niet alleen om de pracht en schoonheid van het land te zien, maar ook voor een goede kennismaking met de lokale tradities en gebruiken. Want behalve de mooiste plekjes van het land kun je van het programma ook veel leren voor als je zelf een reis gaat maken, zoals deze keer door China.

Zo hebben we gezien hoe ingewikkeld het kan zijn om een taxi te nemen in China. Rob en Nathan hadden veel lol met hun chauffeur maar uiteindelijk wist niemand op de juiste locatie te komen. Zorg dus dat je altijd een adres in het Chinees bij je hebt wanneer je een taxi neemt. Ook zag je in elke aflevering hoe heerlijk het eten in China was. Vele gerechten die je samen deelt, vaak aan een ronde tafel met draaischijf. Alleen op de nachtmarkt in Luoyang konden ook de Chinezen kennis maken met de heerlijke Hollandse pannenkoeken, drop en stroopwafels.

Wil je zelf Henan verkennen? Neem dan contact ons op. Wij kunnen je nog veel meer vertellen over wat er allemaal in Henan te zien is. Ga bijvoorbeeld naar een Kung-Fu voorstelling bij Klooster of bezoek een van de vele nationale parken. Of reis langs enkele locaties van Wie is de Mol? tijdens een rondreis langs de Gele Rivier

Weet veel over: Zuid-Korea, Vietnam, Japan, Taiwan

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

17 Jan 2020 - Japan en China

Verschil Japan en China

Ik zou niet bij VNC Asia Travel gaan werken als ik niet gek Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.