Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Jouw opgeslagen reizen

Trips

19 Juni 2023 - Japan

72 uur in Kyoto: De 10 leukste activiteiten

Terug
Portret Nathalie de Leeuw
Nathalie de Leeuw

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Als er één stad is die niet mag ontbreken aan een reis door Japan, dan is het Kyoto – de culturele hoofdstad van Japan. Kyoto betekent letterlijk “hoofdstad”, en dat is niet gek, aangezien de stad bijna 1000 jaar de keizerlijke hoofdstad van Japan is geweest. Je vindt er de fraaiste tempels, paleizen, villa’s en tuinen van het land. Er zijn maar weinig mensen die géén bezoek brengen aan Kyoto tijdens hun vakantie naar Japan. Maar wat is er te doen in Kyoto? We vertellen je het in deze blog!

1. Een stadswandeling met een Nederlandse gids

Kyoto heeft meer dan 1800 tempels, honderden heiligdommen, historische gebouwen en buurten, befaamde tuinen en mooie plekken in beboste heuvels. Het is dan ook niet geheel onbelangrijk om van tevoren goed na te denken over wat je allemaal wilt zien. Voor mij staat onze excursie met een Nederlandse gids met stip op 1. De excursie is niet alleen heel erg leuk, de gids kan je ook helpen om een keuze te maken uit al het moois wat Kyoto te bieden heeft.

Bij VNC Asia Travel kennen we een aantal Nederlanders die wonen en werken in Kyoto. Zij gaan graag op pad met Nederlandse toeristen om hen de mooiste plekjes te laten zien. Het zijn privé excursies, dus de gids past het programma aan op jouw wensen en geeft informatie die voor jou interessant is. Tijdens de excursie verken je dus de meest interessante plekken én je komt van alles te weten over het leven in Japan. De beste manier om interessante inside information te krijgen, dus. Al vond ik de praktische informatie ook erg fijn! Hoe het metro systeem werkt, bijvoorbeeld. Of wat de gebruiken zijn bij een tempel. Ik heb de rest van de reis profijt gehad van deze informatie. Daarnaast was het ook nog eens super gezellig om op pad te zijn met een Nederlander. Tip: neem wat drop of stroopwafels voor hen mee, daar scoor je zonder twijfel pluspunten mee!

2. Verken het bamboebos in de wijk Arashiyama

Arashiyama is een wijk in Kyoto en ligt op ongeveer twintig minuten rijden van het centrum. Je bent er dus zo met een taxi. Al kun je er ook prima met de trein komen. In Arashiyama vind je het beroemde bamboebos waar je doorheen kunt wandelen. Vanaf de symbolische Togetsukyo brug heb je een prachtig zicht op de beboste berghelling en de Hozu rivier. Vooral tijdens de bloesemperiode en de herfst is dit gebied nog kleurrijker.

Zelf heb ik een fiets gehuurd bij het treinstation van Arashiyama. Je mag weliswaar niet fietsen door het bamboebos, maar zodra je het bos uit bent gewandeld met de fiets aan je hand kun je eenvoudig de vele tuinen en tempels verkennen die bij het bamboe bos te vinden zijn. De meeste toeristen komen alleen voor het bos en keren dan weer om, maar er is zoveel meer te zien! Je kunt je hier prima de hele dag vermaken.

3. Wandel over het Filosofenpad

Tussen de tempels Ginkaku-ji en Nanzen-ji ligt het twee kilometer lange Filosofenpad. Houd je van wandelen, lekker rondslenteren en kleinschalige tempels? Dan is deze wandeling zeker aan jou besteed! Het pad is door iedereen met een normale conditie prima te bewandelen. Vergis je alleen niet in de afstand, want je bent zo een halve dag onderweg als je op je eigen tempo wandelt en alles rustig bekijkt. Het hele jaar door is dit pad de moeite waard te bewandelen.

4. Dineer met een Maiko, of te wel: een leerling-Geisha

Dineren met een leerling-Geisha is een uitgelezen kans om meer te weten te komen over de ware kunsten van deze typisch Japanse gezelschapsdames. Ze zijn gekleed in streng gestileerde kleding en vermaken hun gezelschap met klassieke Japanse muziek, zang en dans. Wat ben ik veel te weten gekomen over de persoon achter de Geisha en haar passie voor dit beroep. Tijdens het interessante gesprek, waarbij de Maiko al mijn nieuwsgierige vragen beantwoordde, werd een heerlijk diner van meerdere gangen geserveerd. Het viel me op dat ze zelf niks dronk of at tijdens deze avond. Het is de kunst van een Geisha om haar gasten tijdens het diner zoveel mogelijk op hun gemak te stellen en dat doet ze door middel van zang, dans, muziek en conversatie. Een avond om nooit meer te vergeten.

5. Breng een bezoek aan de Gouden Tempel

Er zijn enorm veel tempels in Kyoto. De Kinkaku-ji Tempel, ook bekend als de ‘Gouden Tempel’, is waarschijnlijk de bekendste tempel van Kyoto. Misschien zelfs wel van heel Japan. Het zal je dus niet verbazen dat het er vaak enorm druk is. Probeer deze tempel dan ook vroeg in de ochtend te bezoeken of laat in de middag. Het paviljoen – bedekt met bladgoud – wordt bij mooi weer prachtig weerspiegeld in de naastgelegen vijver. Ook de herfstkleuren zijn hier in het najaar volop aanwezig. En wist je dat je bij de souvenirwinkel thee met stukjes bladgoud kunt kopen?

6. Struin door de traditionele wijken Gion en Pontocho 

Voorbij de rivier de Kamo-gawa bevindt zich het oude traditionele Kyoto met de wijken Gion en Pontocho. Gion is Kyoto’s oudste uitgaans- en Geishawijk. Je vindt er modern vermaak, maar je ziet er ook nog vele huizen met traditionele houten gevels, de oude ryokan (herbergen), machiya (rendez-vous huizen) en chaya (theehuizen). Tijdens een wandeling door Gion kun je misschien wel een glimp opvangen van een echte Maiko of Geiko op weg naar een afspraak. Het is een aanrader om zowel door Gion als Pontocho in de avond een wandeling te maken. Pontocho is een lange, smalle laan, verlicht door papieren lantaarns die de gevels van de honderden barretjes en restaurants versieren. Veel restaurants hebben een veranda aan het water, waar rijke oude heren zich in de zomer laten vermaken door Geiko’s, met uitzicht over de Kamo-gawa rivier. De restaurants zijn wel erg prijzig, maar buiten deze wijken zijn de restaurants doorgaans goedkoper.

7. Maak een uitstapje naar Nara

OK, het is eigenlijk niet iets wat je in Kyoto zelf kunt doen, maar het is wel een héle leuke dagtrip vanuit Kyoto, namelijk: een bezoek aan de oude hoofdstad Nara. Vanuit Kyoto is het maar een klein uur reizen met de trein. Naast de miljoenenstad Kyoto voelt Nara aan als een dorp. Nara is met name bekend om het Nara-koen Park, waar zo’n 1500 tamme herten rondzwerven. De herten worden gezien als heilig, als boodschappers van God. In dit grootste stadspark van Japan zijn enkele van Nara’s mooiste schatten te vinden! Zo vind je hier onder andere het grootste bronzen Boeddhabeeld ter wereld – de Daibutsu – in het prachtige houten gebouw Todai-ji. Ook vind je in Nara verschillende tempels die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

8. Bewonder de fotogenieke Fushimi Inari Taisha

Het Shinto heiligdom Fushimi Inari Taisha ligt net buiten Kyoto en is gewijd aan de godheid Inari. Men gelooft dat de vos de bode van Inari is die zorgt voor welvaart en rijke oogsten. Wandelend over de beboste heuvels loop je onder duizenden rode torii door die over het pad heen staan. Erg fotogeniek. Al deze torii’s zijn door gelovigen geschonken aan het heiligdom. Hetzelfde geldt voor de honderden stenen beelden van zittende vossen. Houd er bij een bezoek aan deze tempel rekening mee dat je vele trappen moet lopen. Mijn advies: loop net even een stukje verder omhoog. Hier komen minder toeristen, waardoor het authentieke van de tempel meer voelbaar is.

9. Bezoek de Japanse tuin bij de Ryoanji Tempel
Als je naar Japan gaat is een bezoek aan een “Japanse tuin” absoluut aan te raden. Bij de Ryoanji vind je de beroemdste rotstuin – seki-tei tuin – van Japan. De tuin, een ommuurde rechthoek, bestaat uit vijftien rotsen die harmonieus gegroepeerd zijn in een zee van grijs-wit zand dat iedere dag in patronen wordt geharkt. In deze Zen-tuin gaan mensen op een houten platformpje zitten, mogelijk mediterend, in stilte kijkend naar de tuin. Het is bijzonder om te zien hoeveel aandacht deze rotstuin in verfijnde vorm krijgt van wereldwijde bezoekers.

10. Verken Kyoto per fiets
Fietsen is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een drukke wereldstad als Kyoto, maar het is één van mijn favoriete manieren om de stad te verkennen. De eerder genoemde wijk Arashiyama is bijvoorbeeld heel geschikt om per fiets te verkennen. Je kunt een georganiseerde fietstocht boeken, maar ook zelf op pad gaan. Overal in Kyoto zie je fietsverhuur bedrijven. Ga je zelf op pad? Bedenk dan wel van tevoren wat je wil gaan zien, want Kyoto is een grote stad.

Er is zoveel te doen in Kyoto dat ik nog wel even door kan gaan met deze lijst. Je kunt er makkelijk een week verblijven. Ik hoop dat mijn favoriete plekjes en activiteiten je op weg helpen met het plannen van je bezoek aan Kyoto, al helpen we je daar natuurlijk maar al te graag mee! Veel plezier in Kyoto!

Reisexpert

Ik werk al heel wat jaren bij VNC Asia Travel. Mijn passie is uiteraard reizen door Azië en ik krijg vooral een kick van mooie spots fotograferen, gek doen met de lokale bevolking en leuke excursies proberen. Ik vind het heerlijk om na een reis door Azië mijn persoonlijke ervaringen over te brengen aan klanten en ze enthousiast te maken voor een bestemming.

Weet veel over: Vietnam, Taiwan, Japan en Zuid-Korea

Uitgelichte reizen

Meer reisinspiratie

Bekijk alle

30 Nov 2016 - Japan

Kyoto in Japan, een bestemming op zich!

Lekker een week er tussen uit? Al snel denk je aan Ibiza of Lees verder

04 Dec 2019 - Japan en Japan

De onontdekte tempels van Kyoto

Kyoto, de culturele hoofdstad van Japan, was altijd al een p Lees verder

Gratis annuleren bij vertrek vóór 1 december

Tot 6 weken voor vertrek en geldig voor IJsland en Noorwegen (m.u.v. scheepsreizen)

Bekijk reizen Meer informatie

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.