Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

China

Geografie

Terug

China is met zijn oppervlakte van 9.597.000 km² één van de grootste landen ter wereld. Van oost naar west bedraagt de afstand ± 4.500 km en van noord naar zuid ± 2.500 km. Je hebt dus ruim keuze uit een enorme variatie aan landschappen, van hoge bergketens tot ruige woestijnen, vruchtbare rivierdelta’s en uitgestrekte graslanden. China heeft ook enkele van de langste rivieren ter wereld: de Gele Rivier en de Yangtze-rivier. En de kustlijn van China is ruim 14.000 km lang.

China heeft een aantal van de langste rivieren ter wereld. Een van de bekendste is de Gele Rivier (Huanghe). De naam dankt deze rivier aan de gele kleur veroorzaakt door het meegevoerde slib. Deze rivier met een lengte van ± 5500 km stroomt vanuit Tibet via het noorden van China naar de Gele Zee. Een andere machtige rivier is de Yangtze, met 6.300 km is deze de langste rivier in China, en de derde rivier qua lengte ter wereld. De Yangtze-rivier kreeg een reusachtige stuwdam, de Drieklovendam, maar nog steeds is het mogelijk om de Yangtze-rivier te bevaren, bijvoorbeeld vanaf Chongqing naar Yichang. De Parelrivier (Zhu Jiang) in het zuiden van China is de laatste rivier die we hier noemen. Deze rivier met een lengte van 2100 km mondt uit in de Zuid-Chinese Zee.

Geografisch kun je China verdelen in Noord- en Noordoost-China, Centraal en Oost-China, Zuid- en Zuidoost-China, Zuidwest-China, Noordwest-China en Tibet. Deze delen hebben allemaal hun eigen klimaat, landschap, cultuur, eetgewoonten en taal. In totaal heeft China een bevolking van ruim 1,4 miljard.

Noord- en Noordoost-China
Midden- en benedenloop Gele Rivier (Huanghe) en de steppen van Binnen-Mongolië. Winters zijn koud, zomers heet. Het lössplateau van Shanxi en Shaanxi is de bakermat van de Chinese beschaving. Vooral tarwe wordt er verbouwd. In Binnen-Mongolië veeteelt. Belangrijkste steden zijn Xi’an, Hohhot, Datong en Beijing.
Het noordoosten (dongbei) wordt ook wel als Mantsjoerije aangeduid. De winters zijn er lang en koud. Er is veel zware industrie, maar ook ruig natuurschoon te vinden. De belangrijkste steden zijn Shenyang, Dalian en Harbin.

Centraal en Oost-China
Omvat de middenloop van de Yangtze-rivier en het Sichuan-bekken. April-juni regentijd. Hete zomers. Sichuan is graanschuur van China. Belangrijkste bestemmingen zijn steden langs de Yangtze, zoals Wuhan en Chongqing en in Sichuan de hoofdstad Chengdu, en het prachtige natuurpark Zhangjiajie.
Verder naar het oosten aan de benedenloop van de Yangtze-rivier ligt het gebied rond Shanghai, het dichtstbevolkte, meest verstedelijkte en moderne deel van China. Veel oude waterwegen. Én authentieke 'witte' dorpen en de schitterende bergen van Huangshan. Milde winters, zomers vochtig en warm. Belangrijkste centra zijn Shanghai, Hangzhou, Suzhou en Nanjing.

Zuid- en Zuidoost-China
Het zuidoosten en zuiden staan bekend als de rijstschuur van China. Ook hier is een hoge bevolkingsdichtheid, de landbouw is intensief, je vindt er miljoenensteden als Guangzhou en Hongkong, met hun drukke handel en industrie. Maar hier vind je ook één van de bekendste en meest schilderachtige landschappen: het grillige karstgebergte rondom Guilin en Yangshuo. Milde winters, zomers vochtig en warm.

Zuidwest-China
Omvat de provincies Yunnan en Guizhou. Minder dichtbevolkt en meer bergachtig (veelal uitlopers van de Himalaya), hoogvlakten en valleien. Mild klimaat. Veel verschillende minderheden. Bestemmingen o.a. Kunming, Dali, Lijiang en Guiyang.

Noordwest-China en Tibet
Het noordwesten is het gebied van de Zijderoute. Het is dunbevolkt en men leeft er van de veeteelt en de landbouw in oasegebieden. De cultuur is er Turks-islamitisch. De belangrijkste bestemmingen zijn Dunhuang, Turpan, Urumqi en Kashi.
Het Tibetaanse plateau is grotendeels boven de 3000 meter hoogte. Dunbevolkt. Bergen maken het moeilijk toegankelijk. Koude winters en koele zomers. Tibetaanse cultuur met grote rol voor de lamaboeddhistische religie. Belangrijkste bestemmingen zijn Lhasa, Gyangze, Xigaze, Xining en Xiahe.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Videobellen?

Je wilt met ons videobellen. Goed idee! Vul hieronder je gegevens in en we nemen contact met je op voor een datum en tijdstip.