Liever je plannen telefonisch doornemen? Dat kan. Bel ons op 026 3030 160 of vul het formuliertje hiernaast in en we bellen je tijdens kantooruren zo snel mogelijk terug. Beloofd.

VNC Asia Travel hecht veel waarde aan de bescherming van jouw persoonsgegevens. Lees onze privacyverklaring.

Kirgizië

Cultuur

Terug

Ruim de helft van de bevolking in Kirgizië bestaat uit etnische Kirgiezen. Daarnaast bestaat ca. 10% uit Russen en 15% uit Oezbeken.

De meeste inwoners van Kirgizië zijn moslim, al worden allerlei pre-islamitische en sjamanistische rituelen vooral door de nomaden nog altijd in ere gehouden. 

Nomadische tradities zie je terug in de yurts, in de ontwerpen van vilten tapijten, in de gastvrijheid en in de omgangsvormen. Tussen mannen onderling is het gebruikelijk om ter begroeting een hand te geven. Vrouwen doen dit gewoonlijk niet, ze knikken alleen of als ze elkaar kennen raken ze met hun rechterhand ter begroeting alleen even elkaars schouder aan. Word je uitgenodigd bij mensen thuis, doe dan bij binnenkomst je schoenen uit. 

Word je uitgenodigd voor een maaltijd? Je eet meestal met mes en vork, en soms met brood of je handen. Eet nooit met je linkerhand, wat wordt gezien als je ‘vieze hand’. Als je eten aangeboden krijgt is het beleefd 3 keer het aanbod af te slaan en dan pas aan te nemen. Kirgiezen zijn stevige drinkers, en een toast bij elk glas is een vast ritueel. Als je weinig drinkt is het gemakkelijker dat vooraf aan te geven dan om halverwege te zeggen dat je genoeg gedronken hebt. Een feestelijk avondmaal bestaat meestal uit een groot aantal gangen, dus let er op dat je niet teveel eet aan het begin van de maaltijd. De eregast krijgt vaak een extra lekkernij geserveerd: schapenhoofd en -ballen. De maaltijd wordt afgesloten met een kopje thee.

Tenslotte zie je de Kirgizische cultuur ook terug in kleding. Buiten de steden dragen veel vrouwen nog kleurige wijde jurken en een hoofddoek. Kirgizische mannen herken je aan hun kalpak, een typisch Kirgizische witte vilten geborduurde hoed.

Oeps! Onze site doet het niet in deze browser

We raden je aan een andere browser te downloaden:

404-giraffe

Gerust op reis?

Tot 60 dagen voor vertrek gratis omboeken. Code oranje? Binnen 30 dagen voor vertrek gratis omboeken of annuleren.

Reizen bekijken Lees meer